ELA Správy Rôzne

NEPOPULÁRNA novinka je už v praxi: Vrchnáky sú odteraz povinne PRIPEVNENÉ k fľašiam

Vrchnáky pripevnené k nápojovým obalom si už všimol asi každý, keďže v predstihu ich zavádzali niektorí výrobcovia.

Ilustračný obrázok k článku NEPOPULÁRNA novinka je už v praxi: Vrchnáky sú odteraz povinne PRIPEVNENÉ k fľašiam
Zdroj: Milan Hanzel/Dnes24.sk

Vrchnáčiky pripevnené k hrdlu sú už realitou aj u nás. Pre niektorých ľudí sú však tŕňom v oku. Keď sa dizajn objavil v zahraničí, vyvolal vášne. Mnohí zákazníci sa sťažovali, že z fľaše sa jednoducho zle pije a vrchnáčik im zavadzia. Spoločnosť Coca-Cola sa bránila tým, že vrchnáčik treba len správne odklopiť.

Nepohodlné

„Pred uvedením na trh sme zrealizovali rozsiahly prieskum a testovanie medzi spotrebiteľmi. To preto, aby sme zabezpečili, že fľaše s našim inovovaným a trvalo pripojenými vrchnákmi budú praktické, hygienické, bezpečné a ľahko použiteľné. Pre najpohodlnejšiu konzumáciu úplne odklopte vrchnák,“ informovala Coca-Cola na svojom webe určenom pre slovenský a český trh.

V stredu 3. júla 2024 nadobudla účinnosť právna úprava zákona o odpadoch, ktorá prikazuje výrobcom púšťať do obehu plastové a kompozitné nápojové obaly iba s viečkami, ktoré sú pripevnené k fľaši aj potom, čo ju otvoríme.

Dôvod zavedenia zmeny je ekologický. Hoci sú fľaše recyklovateľné, vrchnáčiky sa často počas ich používania oddelia, stratia či zahodia a do recyklačného procesu sa už nedostanú.

Mlieko má výnimku

Hoci sa toto európske nariadenie naprieč Úniou vo všeobecnosti týka nápojových obalov – teda konkrétne plastových a kompozitných obalov na tekutiny, v slovenskej legislatíve sa stretneme s výnimkou práve pri obaloch z mlieka.

V rámci slovenskej legislatívy nie sú totiž vnímané ako nápoje, sú považované za potravinu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM