Správy Politika

Nekonečný príbeh s predčasnými voľbami: Poslanci opäť NEOTVORILI schôdzu

Na schôdzi sa mal riešiť termín predčasných volieb a tiež odovzdanie bojových lietadiel MiG-29 Ukrajine. No nestalo sa.

Ilustračný obrázok k článku Nekonečný príbeh s predčasnými voľbami: Poslanci opäť NEOTVORILI schôdzu
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Ani v utorok sa Národnej rade (NR) SR nepodarilo dostať k mimoriadnemu rokovaniu k téme skoršieho termínu predčasných parlamentných volieb a poskytnutia stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Parlament nebol pri začiatku schôdze uznášaniaschopný, preto podpredseda NR SR Peter Pčolinský (Sme rodina) ukončil 87. schôdzu a neprerokované body presunul na ďalšiu riadnu schôdzu, ktorá sa má začať 14. marca.

Iniciatíva Smeru

Schôdzu inicioval Smer-SD, pod návrh sa podpísali aj nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu. Poslanci žiadali, aby parlament rozhodol o skrátení volebného obdobia tak, aby sa predčasné voľby konali 24. júna a nie na konci septembra.

Argumentovali, že vláda s obmedzenými kompetenciami nie je oprávnená, a tým ani schopná plniť základné úlohy a zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. Navyše podľa poslancov svojimi krokmi naznačuje, že nechce rešpektovať obmedzenia dané Ústavou SR.

Otázka migov

Zároveň chcel Smer-SD presadiť uznesenie, ktorým má parlament vysloviť nesúhlas s odovzdaním bojových lietadiel MiG-29 Ukrajine. Poslanci tvrdili, že na Slovensku bola vláde vyslovená nedôvera a nemá pôsobnosť rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky, medzi ktoré patrí poskytnutie stíhačiek. Odovzdanie stíhačiek je podľa nich v rozpore s Ústavou SR.

O témach mal parlament rokovať už v polovici februára, keď Smer-SD inicioval mimoriadne rokovania. Plénum vtedy pri schôdzi o skoršom termíne volieb nebolo uznášaniaschopné. Na schôdzi k stíhačkám zas poslanci odmietli program rokovania.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a na Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM