Zuzana Vajayová Rôzne

Nejesť raz za čas sa oplatí! Pôst je jednoducho IN!

Pôst bol dlho spájaný s náboženskými rituálmi, diétami a politickými protestmi. Málokto ho kedysi spájal so zdravím. No je najvyšší čas. Pravidelný pôst raz za čas je dobrý pre naše zdravie, pre naše srdce.

Tvrdia to aj nové dôkazy, ktoré vyplynuli z prác výskumných pracovníkov z amerického Intermountain Medical Center Heart Institute.

Proti cukrovke aj ochoreniam srdca Výskum kardiológov v Intermountain Medical Center Heart Institute ukázal, že pôst nielen znižuje riziko ischemickej choroby srdca a cukrovky, ale spôsobuje aj významné zmeny v hladine cholesterolu v krvi. Oboje – cukrovka i zvýšený cholesterol – sú známe rizikové faktory pre ischemickú chorobu srdca.

Pôst redukuje rizikové faktory Objav rozširuje výsledky štúdie z roku 2007, ktorá zistila, že existuje spojitosť medzi pôstom a znížením rizika srdcovocievnych ochorení, a že pôst znižuje riziko ochorenia na ischemickú chorobu srdca, ktorá je hlavnou príčinou úmrtí mužov a žien v Amerike – a nielen tam.

V novom výskume sa tiež zistilo, že pôst prispieva k zníženiu ďalších rizikových faktorov srdcovocievnych ochorení, ktorými sú napríklad triglyceridy, hmotnosť a hladina cukru v krvi. Výsledky štúdie boli prezentované 3. apríla na každoročnom vedeckom stretnutí American College of Cardiology v New Orleans.

Stačí zdravý životný štýl? "Tieto nové poznatky ukazujú, že náš predchádzajúci objav nebola náhoda,“ hovorí Dr. Benjamin D. Horne, PhD, MPH, riaditeľ kardiovaskulárnej a genetickej epidemiológie v Intermountain Medical Center Heart Institute a hlavný výskumník štúdie. Podľa stránok ScienceDaily pokračuje: „Potvrdenie medzi novou skupinou pacientov – že pôst je spojený s nižším rizikom týchto spoločných ochorení – vyvoláva nové otázky o tom, ako pôst sám o sebe znižuje riziko alebo či jednoducho pôst naznačuje zdravý životný štýl.“

Stúpol dobrý aj zlý Na rozdiel od predchádzajúceho výskumu, vedci pri tomto novom výskume zaznamenávali reakcie v telesných biologických mechanizmoch počas obdobia pôstu. Veľkým prekvapením pre vedcov bol fakt, že počas testu u účastníkov s nízkou hustotou zlého cholesterolu a vysokou dobrého cholesterolu tieto hladiny vzrástli, čím sa zvýšila hladina celkového cholesterolu. V prípade LDL-C, teda takzvaného zlého cholesterolu, o 14 percent a v prípade HDL-C, teda takzvaného dobrého cholesterolu, o 6 percent.

Likvidácia tukových buniek „Pôst vyvoláva hlad alebo stres. V reakcii naň telo uvoľňuje viac cholesterolu, čo umožňuje využiť tuk ako zdroj paliva, namiesto glukózy. To znižuje počet tukových buniek v tele. Je to dôležité preto, že čím menej tukových buniek telo má, tým je menšia pravdepodobnosť, že bude mať diabetes,“ tvrdí Dr. Horne.

Táto štúdia tiež potvrdila skoršie zistenia o vplyve pôstu na ľudský rastový hormón, metabolický proteín HGH. HGH sa snaží chrániť svalovú a metabolickú rovnováhu a táto reakcia je pôstom zrýchlená. Počas 24-hodinovej periódy pôstu hladina HGH stúpne u žien až o 1300 percent a u mužov o 2000 percent.

Ako na to prišli? V ďalšej časti štúdie výskumníci sledovali dva testy pôstu: u viac ako 200 ľudí – aj pacientov, aj chorých ľudí – a u 30 pacientov, ktorí pili iba vodu a nič iné nejedli počas 24 hodín. Tiež sledovali, aby ich stravovanie na nasledujúci deň bolo normálne – primerané zdravej výžive.

Všetkým účastníkom boli urobené krvné testy a všetky merania, na základe ktorých sa hodnotia faktory rizika srdcového ochorenia, metabolického rizika a ďalšie všeobecné zdravotné parametre. Výsledky potvrdili prospešnosť pôstu.

Pôst treba zvážiť I keď výsledky boli pre vedcov prekvapivé, nie je na mieste hneď začať s pôstom. Ak si chcete účinky pôstu, respektíve očisty, vyskúšať na vlastnom tele, poraďte sa so svojim lekárom. V žiadnom prípade však nie sú vhodné dlhodobé pôsty, odborníci odporúčajú 24-hodinové pôsty – nie dlhšie – avšak nie sú tiež vhodné pre každého (úplne by sa im mali vyhnúť napríklad osoby s podváhou).

Na to, aby sa pôst oficiálne predpisoval ako liečba k prevencii cukrovky a srdcovocievnych ochorení, sú potrebné ešte ďalšie štúdie. Tiež nezabúdajte na to, že popri pôste, ako aj pri diétach, je nevyhnutné piť dostatočné množstvo tekutín. Inak si môžete viac ublížiť, ako pomôcť.

Autor: Lucia Vlková Zdroj: Diva.sk Link: http://diva.aktuality.sk/…dnoducho-in/

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM