Monika Hanigovská Magazín

Nedarí sa vám vyprať dočista biele ponožky? Skúste super TRIKY a budú opäť žiariť

Napriek praniu vyzerajú vaše biele ponožky stále akosi špinavo? Vráťte im belosť!

Ilustračný obrázok k článku Nedarí sa vám vyprať dočista biele ponožky? Skúste super TRIKY a budú opäť žiariť
Zdroj: pixabay.com

Vyťahujete z práčky či sušičky ponožky, ktoré majú od bielej farby ďaleko? Nemusíte nevzhľadné kúsky vyhadzovať alebo naťahovať na nohy len na domáce použitie. Skúste jednoduché, no účinné rady.

Kypriaci prášok, žlčové mydlo a …

Chemička a vývojárka prezradila, ako docieliť vytúženú farbu. „Pred samotným praním nechajte znečistené, ako ja hovorím oťapkané biele ponožky cez noc namočené vo vode, a to s jedným z pomocníkov, ktorých nájdete doma. Vyskúšajte napríklad kypriaci prášok. Posypete práškom najviac postihnuté miesta, jemne prepracujte a nechajte pôsobiť cez noc,“ povedala Michaela Křivská pre blesk.cz.

Ako postupovať v prípade, ak sa rozhodnete použiť žlčové mydlo? Ponožky zmáčané vodou si navlečte na ruky tak, aby bola špinavá strana obrátená smerom von. Vložte si do rúk mydlo a trite nimi proti sebe. Nechajte mydlovú zmes dlhšie pôsobiť a potom ponožky dobre prepláchnite vodou.

„Pokiaľ špina stále pretrváva, skúste do vody k ponožkám vytlačiť šťavu z citróna. Nechajte pôsobiť cez noc,“ radí chemička.

Výborné výsledky docielite aj s použitím prášku do pečiva. Obsahuje jedlú sódu, ktorá ma čistiace účinky. Takto namočené ponožky hneď neperte, ale nechajte ich cez noc odstáť vo vode, potom ich vyperte v práčke s bežným pracím prostriedkom.

Ak doma nič z toho nenájdete, skúste soľný kúpeľ. Dajte lyžicu soli do misy s teplou vodou a premiešajte. Špinavé ponožky nechajte v kúpeli odležať a následne ich vyperte.

Zvoľte najlepšiu teplotu

Nemenej dôležité je aj to, čo voľným okom nevidieť: „Zo svojej vlastnej skúsenosti by som ponožky čas od času vyprala aj na 60 °C, aby boli odstránené aj všetky mikroorganizmy, ktoré sme si odniesli cestou na chodidlách. Pokiaľ ale periete naozaj jemné tkaniny, zostaňte pri 40 °C,“ vysvetlila Michaela Křivská.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM