TOS Cestovanie

Neďaleké mestečko prekvapuje ZVLÁŠTNOSŤOU: Pre milovníkov MAČIEK je to dovolenka SNOV

Keď sa tam vyberiete, ako prvé vás možno nezaujmú fascinujúce vápencové útesy ani stáročné kamenné múry, ktorými je mesto obklopené.

Ilustračný obrázok k článku Neďaleké mestečko prekvapuje ZVLÁŠTNOSŤOU: Pre milovníkov MAČIEK je to dovolenka SNOV
Zdroj: Unsplash.com

Prvé, čo si v čiernohorskom mestečku Kotor všimnete, budú mačky. Presnejšie, stovky mačiek. Natrafíte na ne všade. Pri potulkách námestím aj bočnými uličkami.

Nie sú vychudnuté, ak si takto predstavujete pouličné mačky. Práve naopak. Zdá sa, že toto mesto je pre nich rajom na zemi.

Sú znakom šťastia

Ako pre server Independent.co.uk prezradila obyvateľka Kotoru Oxana, miestni veria, že mačky prinášajú šťastie.

O ich stravu sa stará celá sieť obyvateľov a počas zimných mesiacov ich volajú k sebe do domov. Pred rokmi mala väčšina dverí dokonca špeciálny otvor pre mačky, aby mohli kedykoľvek vojsť do domu.

O tom, ako vznikla táto milá posadnutosť mačkami, sa vedú mnohé diskusie. Niektorí veria, že pomohli mesto zachrániť pri vojnách a zemetraseniach. Iní si myslia, že „talizmany“ priniesli námorníci, ktorí v tomto prístavnom mestečku zakotvili lode plné mačiek počas vzbury rakúsko-uhorského námorníctva v roku 1918.

Článok pokračuje pod fotogalériou.

Čiernohorský Kotor a jeho lákadlá
8
Galéria

Aj ďalšie lákadlá

Ak sa tam rozhodnete stráviť dovolenku alebo urobiť si kratší výlet, rozhodne to nemusí byť len kvôli mačkám. Kotor je jedným z najlepšie zachovaných stredovekých miest v juhovýchodnej Európe s množstvom historických budov.

Čakajú vás nádherné kostoly i paláce v románskom, gotickom, renesančnom i barokovom slohu. Nechýba, ako inak, množstvo reštaurácií, kaviarní či barov.

A nemenej úchvatná je okolitá príroda. Kotor je vklinený medzi skalnaté hory v rohu odľahlej zátoky pri Jadranskom mori. Romantika ako vyšitá.

Zdroj: youtube

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM