Rastislav Búgel Technológie

NEBEZPEČNÝ vírus ohrozuje mobily! Ukradnúť vám môže PIN aj peniaze

Ak máte mobil s týmto operačným systémom, dajte si pozor. Nebezpečný vírus môže o peniaze pripraviť aj vás.

Ilustračný obrázok k článku NEBEZPEČNÝ vírus ohrozuje mobily! Ukradnúť vám môže PIN aj peniaze
Zdroj: freepik.com

Odborníci varujú pred mimoriadne nebezpečným vírusom, ktorý napáda mobilné telefóny s operačným systémom Android. Ako informuje server TN.cz, ide o vírus s menom TrickMo. Je síce známy už od roku 2019, no v poslednom čase sa šíri čoraz viac.

Ako to funguje?

Zimperium, čo je spoločnosť zameriavajúca sa na kybernetickú bezpečnosť, nedávno odhalila až 40 variantov vírusu.

„TrickMo vie zachytávať jednorazové kódy používané na prihlasovanie do aplikácií, zvláda nahrávať obrazovku telefónu, prenášať dáta či vytvárať falošné prihlasovacie stránky pri niektorých aplikáciách. Nové varianty potom dokážu tiež kradnúť PIN kódy či gestá na odomknutie obrazovky,“ píše český server.

Prístup ku všetkému

Vďaka tomu môže útočník získať kontrolu nad prakticky celým telefónom svojej obete vrátane uložených dát. Nezastaví ho ani zamknutý displej. Podvodníci následne zväčša cielia na prístup k bankovému účtu. Zameriavajú sa aj na účty na rôznych streamovacích platformách, internetové trhoviská, e-shopy a aj firemné aplikácie.

Napadnutých už bolo minimálne 13-tisíc zariadení, medzi nimi aj niekoľko v susednom Česku.

Odborníci však odhadujú, že skutočný počet obetí bude oveľa vyšší. Najviac prípadov bolo zaznamenaných v Kanade, Nemecku, Turecku a Spojených arabských emirátoch.

Na čo si dať pozor?

„Vírus sa väčšinou šíri prostredníctvom takzvaného phishingu, teda cez správy, ktoré predstierajú, že sú od obľúbených sociálnych sietí, bánk, úradov a ďalších dôveryhodných organizácií. Odkazy v nich ale obsahujú práve škodlivý kód, ktorý spôsobí nakazenie zariadenia. Ľudia by si preto mali dávať pozor na správy, ktorých autora s istotou nepoznajú alebo pôsobia podozrivo, a predovšetkým neklikať na odkazy v nich,“ dodáva TN.cz.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM