Správy

Nebezpečná hypoglykémia: Diabetikov za volantom čakajú nové pravidlá

Vodičov čakajú zmeny v legislatíve. O možnosť sadnúť za volant auta môžu pripraviť množstvo šoférov.

Ilustračný obrázok k článku Nebezpečná hypoglykémia: Diabetikov za volantom čakajú nové pravidlá
Zdroj: TASR

Celoslovenská kampaň s názvom Týždeň bez hyperglykémie na cestách sa začína v pondelok 13. novembra. Cieľom je upozorniť vodičov na zmenu v legislatíve. Tí, ktorým hrozí hypoglykémia, budú podľa nových pravidiel musieť preukázať pravidelnú kontrolu svojej diagnózy. Hypoglykemickými stavmi sú ohrození najmä pacienti s cukrovkou. Uviedol to počas štvrtkovej tlačovej konferencie v Bratislave predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti Emil Martinka.

Nebezpečenstvo za volantom

Diabetes, známy ako cukrovka, je hormonálne ochorenie, ktoré sa prejavuje zvýšenou hladinou glukózy a poruchou metabolizmu sacharidov v ľudskom tele. „Len na Slovensku trpí diabetom približne 340 000 ľudí, ktorých toto ochorenie môže obmedziť v každodenných činnostiach. Pozor by si mali dať, keď sadajú za volant. Stav nazvaný hypoglykémia môže ohroziť nielen ich, ale aj ďalších účastníkov cestnej premávky,“ povedal Martinka.

Nebezpečný prejav, ktorý môže postihnúť nielen diabetických pacientov, je hypoglykémia. „Ide o stav, keď hladina glukózy v krvi klesne pod kritickú hodnotu. Následne sa dostavia symptómy ako potenie, búšenie srdca, bolesti hlavy či podráždenosť,“ priblížil prezident Slovenského zväzu diabetikov Jozef Borovka. Prejavuje sa zhoršením mozgovej činnosti, ktorá má za následok spomalené a chybné rozhodovanie, nerozoznávanie okolia či rozmazané videnie. Tieto stavy zhoršujú reakčné schopnosti vodiča a môžu tak zapríčiniť kolíziu v doprave. „Pomocou v takýchto prípadoch je rýchle užitie vstrebateľných cukrov, napríklad v podobe sladeného nápoja či hroznového cukru. Pri ľahšej forme hyperglykémie príznaky ustupujú do 15 minút po podaní sacharidov,“ priblížil Borovka.

Benevolentná legislatíva

Odhaduje sa, že na Slovensku je približne 200 000 diabetikov s vodičským preukazom. Práve tí sú podľa odborníkov rizikovou skupinou, nakoľko ide o stav, ktorý výrazne zasahuje do schopnosti bezpečne viesť vozidlo. „Doterajšia legislatíva bola v tomto smere k diabetikom pomerne benevolentná – vodičské preukazy im boli vydávané a obnovované na základe lekárskeho posudku a pravidelných vyšetrení,“ objasnil Martinka.

Od 1. januára 2018 začnú na Slovensku platiť pre vodičov, ktorí sú diabetikmi, zmeny. Ide o nariadenie EÚ za účelom zvýšenia bezpečnosti premávky. „Vodič – diabetik môže viesť vozidlo iba v stave, kedy mu nehrozí hypoglykémia,“ vysvetlil riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Ján Ignaták.

Kampaň Týždeň bez hypoglykémie, ktorá bude na cestách predbiehať od 13. do 16. novembra, upozorní na riziká spojené s cukrovkou a hypoglykémiou. Zdravotní dobrovoľníci zároveň v ôsmich krajských mestách budú žiadať vodičov o vyplnenie krátkeho dotazníka. Okrem toho ich poučia o rizikách tejto choroby.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM