Aktualizované Zo Slovenska

Napätie okolo darovaných stíhačiek MiG-29 neutícha: Ministerstvo obrany avizuje právne kroky!

Rezort obrany avizuje právne kroky pre darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine.

Ilustračný obrázok k článku Napätie okolo darovaných stíhačiek MiG-29 neutícha: Ministerstvo obrany avizuje právne kroky!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Ministerstvo obrany (MO) SR avizuje právne kroky pre darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Tvrdí, že dočasne poverená vláda Eduarda Hegera nemala žiadne kompetencie sa ich zbaviť. Dočasne poverený kabinet techniku podľa rezortu daroval bez existujúcej právnej analýzy. TASR o tom informoval komunikačný odbor MO SR.

Exminister obrany a predseda mimoparlamentných Demokratov Jaroslav Naď považuje darovanie migov naďalej za právne čisté.

Analýzu nenašli

„Po nástupe na ministerstvo som dal urobiť audit v odborných zložkách. Snažil som sa zistiť a dopátrať sa k informáciám, či niekto na takejto právnej analýze pracoval a či vôbec existuje. Nič také sa nenašlo,“ uviedol štátny tajomník MO SR Igor Melicher.

Myslí si, že dočasne poverená vláda odovzdaním stíhačiek urobila zásadné rozhodnutie v zahraničnej politike, čím porušila Ústavu SR.

Naďa obvinil z klamstva

Štátny tajomník reagoval aj na právnu analýzu, ktorú zverejnil exminister Jaroslav Naď na sociálnej sieti v máji 2023. Tá mala slúžiť ako jedno zo stanovísk, o ktoré sa opieral pri darovaní techniky pre Ukrajinu. „Vysvitlo, že exminister klamal, keď sa opieral o právnu analýzu pri darovaní stíhačiek MiG-29 pre Ukrajinu,“ komentoval Melicher.

Čo na to Naď?

Exminister Naď trvá na tom, že právna analýza k rozhodnutiu darovať migy bola spravená. Analýzu podľa neho pripravili nielen na ministerstve obrany, ale zaoberal sa ňou aj vtedajší minister spravodlivosti Viliam Karas. S ich názormi sa podľa Naďa stotožnilo aj ministerstvo zahraničných vecí, tému riešili aj právne oddelenia kancelárie prezidenta a úradu vlády. Na základe toho urobila vláda rozhodnutie. „Právne to bolo absolútne čisté,“ podotkol.

Naď dodal, že rozhodnutie darovať stíhačky Ukrajine by urobil spolu s vládou znova, keďže zachraňujú životy a Slovensku majú byť preplatené z Európskeho mierového nástroja. K avizovaným právnym krokom povedal, že jedno trestné oznámenie v tejto veci už raz polícia odmietla.

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera v marci 2023 rozhodla, že Ukrajine poskytne 13 stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Viacerí politici i právnici tvrdili, že dočasne poverený kabinet nemal oprávnenie darovať migy, keďže to považovali za zásadnú otázku zahraničnej politiky.

Právnu analýzu žiadal od rezortu aj verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský. V utorkovom (11. 6.) stanovisku informoval, že ministerstvu sa ju nepodarilo nájsť.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM