Správy Zo Slovenska

Najhorší scenár sa naplnil: Lekári PODÁVAJÚ hromadné výpovede, odchádza ich skoro 2-tisíc

Lekárski odborári už dlhšie avizujú podanie výpovedí lekárov na znak nesúhlasu s aktuálnymi podmienkami v systéme. Nakoniec sa to naozaj stáva realitou.

Ilustračný obrázok k článku Najhorší scenár sa naplnil: Lekári PODÁVAJÚ hromadné výpovede, odchádza ich skoro 2-tisíc
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Výpovede podá minimálne 1948 lekárov, pričom počty naďalej stúpajú. Výpovede budú podávať postupne vo štvrtok a piatok (30. 9.). Informoval o tom šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

Zvýšenie miezd nestačilo

Podľa neho ide o lekárov z približne 27 nemocníc Slovenska. Týka sa to fakultných aj univerzitných nemocníc, pripojili sa aj krajské a súkromné. K hromadným výpovediam sa podľa neho pridali aj niektorí lekári z tretích krajín, ktorí na Slovensku pôsobia.

LOZ už dlhšie avizuje podanie výpovedí lekárov na znak nesúhlasu s aktuálnymi podmienkami v systéme. Združenie ešte vo februári predstavilo osem požiadaviek, ktoré by mohli zdravotníctvu pomôcť. Napriek návrhu zvýšenia miezd zdravotníkov, o ktorom sa aktuálne rokuje v parlamente, Visolajský vyzval lekárov na podanie výpovedí.

„Myslím si, že k žiadnemu výraznému obmedzeniu zdravotnej starostlivosti nedôjde,“ povedal minister zdravotníctva Lengvarský v rozhovore pre Denník N. Počet výpovedí je však podľa neho pomerne vysoký.

História sa opakuje

Akcia hromadných výpovedí lekárov otriasla slovenským zdravotníctvom koncom roku 2011.

Odchod asi 1200 lekárov z nemocníc vtedy viedol k vyhláseniu núdzového stavu. Do akcie sa pôvodne zapojilo vyše 2400 lekárov, nakoniec na svojej výpovedi trvala asi polovica z nich. Zdravotníci sa vtedy rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich požiadaviek.

Nespokojní lekári v ambualnciách

Potvrdenie hromadných výpovedí prichádza krátko potom, čo nespokojnosť vyjadrili aj ambulantní lekári. Tí vládu žiadajú o pomoc so stúpajúcimi cenami energií.

Ak vláda nenaleje do zdravotníctva dostatok peňazí, lekári zvažujú začať vyberať od pacientov dodatočné poplatky. Argumentujú tým, že sú v zúfalej situácii a niektorým z nich stúpnu od nového roka náklady až o 200 percent. Mohli by tiež prestať robiť niektoré preventívne prehliadky a časť administratívy. Viac sme písali TU.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM