ELA Rôzne

Nad Slovensko prichádzajú zrážky. Pozrite si, kde bude SNEŽIŤ

Počasie na Slovensku v priebehu piatka ovplyvní plytká tlaková níž, ktorá sa bude nad alpskou oblasťou vypĺňať.

Ilustračný obrázok k článku Nad Slovensko prichádzajú zrážky. Pozrite si, kde bude SNEŽIŤ
Zdroj: Dnes24.sk

Prvé zrážky sa začnú vyskytovať už okolo piatkového poludnia a ešte v priebehu noci postupne na celom našom území ustanú. Vytvoriť sa môže aj snehové pokrývka, informuje iMeteo.sk.

Kde nasneží?

Prvé zrážky sa objavia na juhu západného Slovenska a v oblasti Banskobystrického kraja. Malo by ísť o kvapalné zrážky. Postupne, ako sa zrážky budú rozširovať, tak budú viac vo forme snehu.

Hranica sneženia by sa mala pohybovať v rozmedzí 200 až 400 metrov, pričom platiť bude to, že čím severnejšie, tým hranica sneženia bude nižšie.

V Podunajskej nížine alebo v Bratislave to budú prevažne zrážky kvapalné, takže tu sneženie nemožno očakávať.

Ako sa zrážky dostanú z Podunajskej nížiny nad oblasť Malých Karpát, kopaníc či Považia, tak tu už pôjde väčšinou o snehové vločky. Snežiť by tak malo vo väčšine Žilinského, Trenčianskeho, či Banskobystric­kého kraja.

Snehu veľa nebude

Snežiť by síce malo, ale teplota by sa mala pohybovať nad hranicou bodu mrazu. Až v polohách nad 400 metrov bude mrznúť.

„Ak teda aj bude snežiť, tak snehová pokrývka sa bude tvoriť len veľmi ťažko a vytvorí sa len vo vyššie položených oblastiach. Maximálne tak počas dnešného sneženia treba počítať so snehovým popraškom,“ dodáva iMeteo.sk.

Ešte v priebehu dnešnej noci zrážky ustanú a súčasne sa začne otepľovať. Do našej oblasti sa začne dostávať teplejší vzduch od juhu, vďaka ktorému môžu teploty počas víkendu stúpať až k +10 °C.

Ilustračné foto

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM