Aktualizované Správy Politika

Na stav krajiny sa už nemôže pozerať ani Čaputová: Je to CHAOS, chce to skorší termín VOLIEB

Súčasná politická situácia, charakterizovaná legislatívnou parlamentnou smršťou, ohrozujúcou ústavné princípy a verejné financie, je pre Slovensko neúnosná a žiada si skorší termín predčasných volieb.

Ilustračný obrázok k článku Na stav krajiny sa už nemôže pozerať ani Čaputová: Je to CHAOS, chce to skorší termín VOLIEB
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Vo štvrtok to pre TASR uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Chaos

„Dianie v parlamente pripomína skôr chaos než zodpovednú správu vecí verejných,“ skonštatovala hlava štátu. Obracia sa zároveň na politických lídrov, aby sa postarali o nápravu.

Predčasné parlamentné voľby sa majú konať 30. septembra. V posledný januárový deň o tom rozhodli poslanci Národnej rady SR.

Opozícia žiadala skorší, májový, respektíve júnový termín volieb, za konanie volieb do konca prvej polovice roka sa najskôr prihovárala aj prezidentka.

Bola však ochotná akceptovať aj septembrový termín, ak by bol jediným, na ktorom by sa našiel potrebný konsenzus a hlasy v parlamente.

Hlasy o konaní volieb v skoršom termíne ako na konci septembra však neutíchajú, v stredu (15. 2.) ho označili za potrebný aj bývalí prezidenti SR.

S návrhom na konanie volieb 24. júna iniciovala mimoriadnu schôdzu strana Smer-SD. Rokovanie sa má začať popoludní.

SaS je prekvapená

Aktualizované 13:00 Šéfa opozičnej SaS Richarda Sulíka prekvapilo vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej o tom, že predčasné parlamentné voľby by mali byť skôr. Tvrdí, že dohoda na voľbách 30. septembra sa urobila aj s ňou.

Nevidí dôvod meniť dohodu na septembrovom termíne, čo bol kompromis strán bývalej koalície. Poslanci SaS sa zároveň nezúčastnia na rokovaní o júnovom termíne volieb, ktoré inicioval Smer-SD.

„Neviem, prečo sa prezidentka rozhodla konať tak, ako si želá Robert Fico, každopádne 30. september je kompromisný termín,“ vyhlásil na štvrtkovej tlačovej konferencii Sulík. „Pokiaľ nie je evidentný pochopiteľný dôvod meniť už raz urobené rozhodnutie, zvykneme dohody dodržať,“ skonštatoval a odvolal sa na dohodu strán OĽANO, SaS, Za ľudí a Sme rodina na septembrovom termíne volieb.

„Všetky projekty, ktoré sa plánujú na voľbách zúčastniť, majú dostatok času na prípravu,“ dodal.

Čo je aktuálne v domácej politike?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM