han Zo Slovenska

Buďte OSTRAŽITÍ, na Slovensku UDRIE orkán! Okrem silného vetriska počítajte s BÚRKAMI

Silný vietor na väčšine územia Slovenska! Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého a druhého stupňa. A to nie je ani zďaleka všetko!

Ilustračný obrázok k článku Buďte OSTRAŽITÍ, na Slovensku UDRIE orkán! Okrem silného vetriska počítajte s BÚRKAMI
Zdroj: Dnes24/Milan Hanzel

Vietor aj sneh

Upozorňuje tiež na vietor na horách. V okresoch Čadca, Námestovo a Tvrdošín môže spadnúť desať až 13 centimetrov nového snehu. Pre Žilinský kraj a okolie vydali výstrahu pred snehovými jazykmi.

Druhostupňová výstraha pred vetrom platí v sobotu pre západné Slovensko a v okresoch Poprad a Kežmarok. Vietor tam miestami dosiahne v nárazoch rýchlosť 23 až 29 metrov za sekundu a v priemere okolo 16 metrov za sekundu. Pre väčšinu okresov Trenčianskeho, Žilinského, Banskobystrického, Prešovského kraja vydali meteorológovia na sobotu výstrahu prvého stupňa.

Na okresy Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Poprad sa vzťahuje aj výstraha druhého stupňa pred vetrom na horách. Pre väčšinu okresov v Žilinskom kraji bude platí prvostupňová výstraha.

V Žilinskom kraji a v časti Banskobystrického, Trenčianskeho a Prešovského sa môžu tvoriť snehové jazyky.

Orkán Diethalm

Takú premenlivé počasie, aké zasiahlo Slovensko, sme tu nemali od začiatku roka. "Vyskytli sa síce víchrice, orkány, snehové kalamity a už aj búrky, no tentoraz sa k tomuto mixu pridajú aj ďalšie poveternostné javy ako vysoké teploty. Celý tento mix meteorologických javov nás zasiahne už v nadchádzajúcich hodinách a prinesie zlé správy píše portál imeteo.sk.

„Stred rozsiahlej tlakovej níže Diethalm postupuje cez Lamanšský prieliv smerom nad Nemecko a začne prinášať nebezpečné počasie. V celej západnej Európe od Britských ostrovov až po Sicíliu sa očakáva mimoriadne veterné počasie. Najvyššie nárazy by vietor mal dosahovať na pobreží Stredozemného mora, kde budú poryvy vetra atakovať rýchlosť aj 150 km/h,“ dodávajú na spomínanom webe.

V piatok teplo…

Na Slovensku bude orkán úradovať už dnes (piatok 10. 3.) a to od západu. „Najskôr vtiahne veľmi teplý vzduch, ktorý prinesie najteplejšie popoludnie od začiatku roka. Na celom území Slovenska pôjdu teploty nad +10 °C a na západe sa budú teploty šplhať až k +20 °C,“ prezradili odborníci na imeteo.sk.

„Počas popoludnia sa začne počasie zhoršovať. Ovplyvňovať nás začne studený front, na čele ktorom sa začnú vytvárať búrky. Tie by mali udrieť predovšetkým na juhu a východe krajiny,“ dodali.

Potom prídu silné búrky! Tými to však neskončí, ale naopak. „Tie len odštartujú ešte nepriaznivejšie počasie, ktoré príde už v noci na sobotu,“ informuje portál o počasí. Mimoriadne silný nárazový vietor dorazí na Slovensko počas soboty.

„Nárazový vietor by na západe Slovenska mohol postupne dosahovať rýchlosť až okolo 100 km/h. Takéto silné nárazy vetra budú s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobovať materiálne škody,“ poznamenávajú meteorológovia.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Aj toto vás môže zaujať:

Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM