ELA Správy Zo Slovenska

Na Slovensko sa rúti víchrica Nadine: To najhoršie príde v PONDELOK! V Tatrách hrozí ORKÁN

V priebehu nedele začne na našom území silnieť vietor, ktorý bude z hodiny na hodinu čoraz silnejší.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensko sa rúti víchrica Nadine: To najhoršie príde v PONDELOK! V Tatrách hrozí ORKÁN
Zdroj: Dnes24.sk

Do našej oblasti sa rúti ďalšia víchrica. Tentoraz pôjde o víchricu NADINE, ktorá prinesie veľmi silný vietor od Britských ostrovov až po Čierne more, informuje iMeteo.sk.

Celá Európa sa totiž dostane do veľmi silného, severozápadného prúdenia, ktoré spôsobí výrazný tlakový gradient.

Prvé silné poryvy vetra sme zaznamenali už v sobotu večer na hrebeňoch Tatier, kde poryvy vetra presahovali rýchlosť cez 35 m/s, no v priebehu nedele vietor naberie na intenzite na mnohých miestach.

Silný vietor

Ešte silnejší vietor nás čaká v pondelok, kedy môžu byť poryvy vetra aj v nižších polohách veľmi nebezpečné. V nedeľu ráno sa rozfúka na západe.

„Severozápadný vietor začne silnieť v nedeľu na horách stredného Slovenska a prakticky na celom západnom Slovensku. Treba očakávať silný, severozápadný vietor s poryvmi od 15 do 23 m/s,“ dodáva iMeteo.

V nedeľu večer sa severozápadný vietor na okamih upokojí, no len na pár hodín. V pondelok ráno začne vietor opäť naberať na sile.

V Tatrách hrozí orkán

Vietor na celom území Vysokých, Západných a Nízkych Tatier môže v pondelok (5. 2.) a utorok (6. 2.) dosiahnuť silu orkánu. Upozornila na to v nedeľu Horská záchranná služba (HZS), ktorá vyzvala turistov na opatrnosť a preloženie plánovaných túr.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu tretieho, najvyššieho stupňa pred vetrom na horách, ktorá platí od pondelka od 2.00 h do utorka do polnoci.

Meteorológovia očakávajú výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý môže dosiahnuť silu orkánu na celom území Vysokých, Západných a Nízkych Tatier.

HZS preto upozorňuje návštevníkov hôr, aby sa nevystavovali zbytočnému riziku, plánované aktivity v horskom prostredí odložili a neohrozili si tak zdravie a život.

Pondelok bude nebezpečný

Začiatok nového týždňa prinesie na Slovensko mimoriadne veterné počasie. Najveternejšie bude na západnom a strednom Slovensku, kde by poryvy vetra mali dosahovať 15 až 25 m/s (do 90 km/h), ale ojedinele, na strednom Slovensku na horách a na západe na vyvýšených miestach môžu dosiahnuť poryvy vetra až 30 m/s (cez 110 km/h).

Takýto silný vietor je už schopný spôsobovať materiálne škody. Nebezpečný vietor nás čaká počas celého pondelka a slabnúť bude až v noci na utorok.

Teploty síce stúpajú a čakajú nás teploty až cez +15 °C, ale situáciu bude znepríjemňovať práve spomínaný veľmi silný vietor.

Ilustračné foto

Neprehliadnite aj:

Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM