Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Na Slovensko dopadli vzácne úlomky METEORITU: Môžete ich nájsť aj vo svojej záhrade

Ak by sa časti meteoritu našli, bol by to pre Slovensko astronomicky významný krok. A vystavili by ich aj s menom nálezcu.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensko dopadli vzácne úlomky METEORITU: Môžete ich nájsť aj vo svojej záhrade
Zdroj: TASR

Na územie Slovenska spadol v pondelok (25. 6.) krátko pred ôsmou večer meteorit. Jeho úlomky by mohli byť na juhu, v okolí troch obcí neďaleko Galanty. Informovala o tom Televízia Markíza.

Okolie Galanty

Väčšina Slovákov zrejme pád meteoritu vôbec nezaznamenala. K zemi totiž letel ešte za denného svetla. Zaznamenali ho však observatóriá na Morave a v Hurbanove a vypočítali smer jeho letu a miesto možného dopadu.

Ako pre TV Markíza uviedol Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV Tatranská Lomnica, lokalitou dopadu je akýsi trojuholník medzi obcami Pusté Úľany, Pavlice a Abrahám.

Jeho zvyšky môžu byť na poliach a lúkach, ale aj priamo v záhradách obyvateľov dedín. Miestnych o tom informoval aj obecný rozhlas, podľa starostu obce Pusté Úľany Henricha Čambála ale zatiaľ neregistrujú, že by ľudia masovo chodili po obci a hľadali meteorit, hoci pár prípadov sa našlo.

Meno nálezcu uvedú

A ako vlastne úlomky meteoritu nájsť? Tie najmenšie len veľmi ťažko, môžu vážiť sotva jeden gram. Skôr už zazriete tie väčšie, ktoré môžu dosahovať veľkosť ľudskej dlane. Netreba si ich však pomýliť s bažnými, pozemskými kameňmi.

„Majú čiernu kôru a sú trošku ťažšie než bežný kameň takejto veľkosti,“ opisuje podobu úlomkov Svoreň. Ak by sa úlomky našli, šlo by o astronomicky významnú udalosť pre našu krajinu. Nálezca sa síce nestane slávnym, dostane sa mu však pocty.

„Keď to prejde analýzou a meteorit skončí v národnom múzeu, bude tam vystavený aj s menom jeho nálezcu,“ dodáva Svoreň.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM