Správy Zo zahraničia

Na čo sa Rusi chystajú? Moskva ohlásila výrazné zmeny v armáde, chce PRITVRDIŤ

Po sérii neúspechov Kremeľ oznámil, že sa bude sústrediť na reformu svojej armády. Má ísť o dlhodobý plán.

Ilustračný obrázok k článku Na čo sa Rusi chystajú? Moskva ohlásila výrazné zmeny v armáde, chce PRITVRDIŤ
Zdroj: TASR/AP

Rusko ohlásilo, že v rokoch 2023 až 2026 prijme výrazné zmeny vo svojich ozbrojených silách. Ministerstvo obrany v Moskve po mesiacoch neúspechov v prebiehajúcej ofenzíve na Ukrajine prisľúbilo posilnenie bojových schopností námorných, vzdušných a strategických raketových síl a tiež administratívne reformy. TASR informuje na základe utorkovej správy agentúry Reuters.

Posilnenie armády

„Jedine posilnením kľúčových štrukturálnych zložiek ozbrojených síl je možné zaručiť vojenskú bezpečnosť štátu a chrániť nové subjekty a kritické zariadenia Ruskej federácie,“ uviedol minister obrany Sergej Šojgu.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov poznamenal, že avizované zmeny sú nevyhnutné vzhľadom na to, že Západ podľa Moskvy vedie na Ukrajine vojnu proti Rusku tým, že ukrajinským silám dodáva stále viac ťažkých zbraní.

Kritizované ministerstvo

Ruský rezort obrany, ktorý čelí ostrej kritike za to, že nedokáže účinne kontrolovať rozsiahle územia Ukrajiny, v decembri prisľúbil posilnenie kapacít vojenského personálu na 1,5 milióna ľudí.

Za 11 mesiacov, odkedy Rusko zaútočilo na Ukrajinu, boli prijaté viaceré zmeny na vedúcich postoch armády. Minulý týždeň Šojgu vymenoval za hlavného veliteľa svojej „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine náčelníka ruského generálneho štábu Valerija Gerasimova. Ten nahradil Sergeja Surovikina, ktorý post zastával uplynulé tri mesiace a po novom sa stal Gerasimovovým zástupcom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM