Rastislav Búgel Zo zahraničia

Múčne ČERVY v chlebe, koláčoch aj syroch! EÚ schválila použitie PRÁŠKU z nich v potravinách

Eurokomisia schválila používanie prášku z múčnych červov v potravinách! Sledujte, do čoho všetkého sa bude môcť pridávať.

Ilustračný obrázok k článku Múčne ČERVY v chlebe, koláčoch aj syroch! EÚ schválila použitie PRÁŠKU z nich v potravinách
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com

Európska komisia 20. januára rozhodla o ďalšom využití hmyzu v potravinárskom priemysle. Do potravín sa bude môcť pridávať prášok ošetrený UV žiarením z celých lariev Tenebrio molitor, ktoré sú známe ako múčne červy. Pokus o zablokovanie tejto noviny v europarlamente sa nepodaril. Návrh francúzskeho konzervatívca zmietli zo stola pomerom hlasov 39 ku 32.

Prášok z lariev bude zaradený na zoznam „nových potravín“. Ide o potraviny, ktoré sa bežne v rámci EÚ nejedli pred májom 1997.

Ako informuje server Eunews, povolenie na dobu 5 rokov zatiaľ získala iba francúzska spoločnosť Nutri'Earth.

Kde všade ich môžu pridať?

Nutri'Earth žiadala Brusel o povolenie už pred piatimi rokmi. V lete 2023 Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vydal vedecké stanovisko, podľa ktorého je prášok celých lariev Tenebrio molitor ošetrený UV žiarením „bezpečný za navrhovaných podmienok a úrovní použitia."

Znamená to, že sa bude môcť použiť ako prísada do chlebov, koláčov, cestovín, spracovaných zemiakových výrobkov, syrov, mliečnych výrobkov a ovocných a zeleninových zaváranín.

Rozhodujú aj o ďalších

Portál uvádza, že EFSA má na stole viac ako tucet ďalších dopytov na hodnotenie potravín získaných z hmyzu. Posudzuje napríklad múčku z čiernych múch, trúdy včiel medonostných, prášok z cvrčka alebo proteínové prášky z lariev múčnatky obyčajnej.

Podľa Eunews je schvaľovanie hmyzu do európskeho jedálnička ako alternatívneho zdroja bielkovín zapríčinené zvyšujúcim sa dopytom po potravinách a zároveň znižujúcim sa agropotravinárskym výnosom.

Označenie na obale

Ako informuje Fakt.pl, v prípade prášku z celých Tenebrio molitor bude musieť spotrebiteľ vedieť, že ním kupovaná potravina obsahuje takúto ingredienciu: „obal bude musieť obsahovať informáciu, že pri výrobe bol použitý prášok z lariev a varovanie, že táto zložka môže spôsobiť alergické reakcie.“ Nariadenie vstúpi do platnosti 10. februára a podpísala ho už šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM