Správy Zo Slovenska

Mládež môže aj naďalej popíjať energetické drinky: Zákaz predávať ich deťom NEPREŠIEL

Návrh na zákaz predložila skupina poslancov OĽANO a Sme rodina. Do druhého čítania sa však nedostal.

Ilustračný obrázok k článku Mládež môže aj naďalej popíjať energetické drinky: Zákaz predávať ich deťom NEPREŠIEL
Zdroj: pixabay.com

Predaj energetických nápojov pre mladých do 15 rokov sa na Slovensku nezakáže. Návrh zákona o obmedzujúcich opatreniach pri predaji energetických nápojov Národná rada (NR) SR v utorok neposunula do druhého čítania.

Kontrolovala by to SOI

Od roku 2025 sa malo podľa návrhu zakázať predávať alebo podávať energetické nápoje osobám mladším ako 15 rokov. Obce by získali možnosť obmedziť alebo zakázať v určitých hodinách alebo dňoch predaj, podávanie alebo požívanie energetických nápojov v zariadeniach spoločného stravovania a v predajniach potravín, ale aj na iných verejne prístupných miestach.

Návrh tiež určoval kontrolnú právomoc nad dodržiavaním tohto zákona viacerými kontrolnými orgánmi a sankčnú právomoc Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) vo vzťahu k porušeniu povinnosti uvádzania varovných označení.

Škodlivé pre deti

Cieľom návrhu bola ochrana zdravia osôb mladších ako 15 rokov.

„Práve u mladých ľudí je vysoké nebezpečenstvo dosahov na zdravie. Detskému organizmu spôsobuje problémy najmä vysoká dávka kofeínu a ďalších stimulačných alebo tonických látok, ktoré sa v energetických nápojoch nachádzajú,“ zdôvodnili predkladatelia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM