Rastislav Búgel Zo zahraničia

MIMORIADNE: Na ukrajinskom fronte zajali Slováka, mal pomáhať RUSOM!

Na Ukrajine zadržali Slováka, ktorý mal podľa zverejnených informácií pomáhať Rusom.

Ilustračný obrázok k článku MIMORIADNE: Na ukrajinskom fronte zajali Slováka, mal pomáhať RUSOM!
Zdroj: Facebook.com/Aleksandr Kachura

Na Ukrajine koncom mája zadržali Slováka. Informoval o tom portál Aktuality.sk s tým, že muž sa vzdal ukrajinským vojakom.

Informácie na Facebooku zverejnil regionálny producent, ktorý pôsobí v Doneckej oblasti, Oleksandr Kačura.

Mal evakuovať ranených

Kačura pridal video, ktoré zachytáva muža oblečeného v ruskej uniforme, ktorý o sebe tvrdí, že je Jaroslav Galajčík. Novinár pre Aktuality.sk potvrdil, že so zajatcom sa rozprával približne pol hodinu. Ukrajinský vojaci ho mali zajať, keď sa vzdal po treťom útoku pri meste Lyman.

„Časť chlapov, s ktorými bol, padla a do bodu, kam sa mali dostať, nedošli. Bol medik, mal evakuovať ranených. Keď utrpel otras celého organizmu, išiel smerom k našim pozíciám, kde našiel nejaký prázdny zákop. Skrýval sa tam, ale zákop trafil FPV dron, ešte raz to ním otriaslo. Išiel vpred, ale namiesto na ruské sa dostal na naše pozície,“ povedal Kačura.

2-tisíc eur mesačne

Novinárovi muž prezradil, že nebojoval, no mal údajne pomáhať pri nakladaní áut v okupovanej Luhanskej oblasti. Slovák sa mal nechať zverbovať do medzinárodnej jednotky. Jeho „kolegami“ tak mali byť Indovia, Nepálčania a Mongoli.

Zmluvu mal podpísať v Moskve, pričom mal dostávať približne 200-tisíc rubľov, čo predstavuje viac ako 2-tisíc eur mesačne.

Kačurovi mal povedať, že sa už do Ruska vrátiť nechce a radšej si v slovenskom väzení odpyká trest za účasť v cudzej armáde. Za takýto čin mu podľa našich zákonov hrozí až osemročný trest.

„Bol jediným Slovákom vo svojej jednotke. Jediný občan Európskej únie. A to sa mu ešte posmievali, že či nie je špión. Úprimne, toto som nečakal. So zajatým Slovákom som sa zhováral po prvýkrát,“ dodal novinár.

Meno je možno mierne odlišné

Aktuality.sk upozorňujú, že zadržaný muž sa nemusí volať Galajčík, ale Halajčík. Portál našiel na sociálnej sieti profil práve s týmto menom, pričom mu dva nezávislé zdroje mali potvrdiť, že ide o rovnakú osobu ako je zachytená na videu.

„Zatiaľ nie je známe, či už ukrajinské bezpečnostné štruktúry v súvislosti s prípadom zadržaného muža kontaktovali slovenskú stranu. Slovenské veľvyslanectvo v Kyjeve zatiaľ o prípade zajatého Slováka nevie,“ dodáva portál.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM