Rastislav Búgel Zo Slovenska

Milujete zimu a SNEH? Predpoveď ukázala, KTORÝ mesiac by vás mal potešiť najviac

Je tu najnovšia predpoveď na prichádzajúcu zimu. Sledujte, aké počasie by malo byť na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Milujete zimu a SNEH? Predpoveď ukázala, KTORÝ mesiac by vás mal potešiť najviac
Zdroj: Pexels.com

Je jasné, že tohtoročnú zimu na severnej pologuli ovplyvní jav La Niña. „La Niña je klimatický jav, ktorý ovplyvňuje globálne počasie, vrátane zimného počasia v Európe. Vplyv La Niñe na európsku zimu však nie je taký priamočiary ako v iných častiach sveta, napríklad v Severnej Amerike, kde má výraznejšie účinky,“ vysvetľuje iMeteo.sk.

Čo ovplyvní počasie?

Na našom kontinente závisí vplyv tohto javu od rôznych faktorov. Navyše, v severných a južných oblastiach Európy sa môže líšiť. „Zatiaľ čo oblasti ako Škandinávia a časť severozápadnej Európy môžu zažiť chladnejšie a suchšie počasie, tak v južných oblastiach, ako sú Stredomorie, Pyrenejský polostrov a Balkán, prináša La Niña vlhkejšie a daždivejšie zimy,“ dodáva portál.

V našej oblasti, vrátane Slovenska, nie je vplyv javu La Niña jednoznačný. U nás ovplyvňuje počasie predovšetkým vlhkejšou zimou.

„La Niña nemá vždy rovnaký vplyv na európske zimy, ale všeobecne môže prispieť k chladnejšiemu a suchšiemu počasiu na severe Európy a k vlhkejším podmienkam na juhu. Je však dôležité poznamenať, že regionálne poveternostné podmienky môžu byť ovplyvnené aj inými faktormi, ako je Severoatlantická oscilácia (NAO),“ píše iMeteo.sk s tým, že práve tá bude mať pravdepodobne výraznejší vplyv aj na počasie na našom území.

Toto môže všetko zmeniť

Portál pripomína, že už teraz môžeme pozorovať, najmä na Sibíri, oveľa viac snehovej pokrývky. To môže ovplyvniť aj počasie u nás. „Zvýšená snehová pokrývka v Sibíri počas októbra prispieva k vytvoreniu silnejšieho tlakového systému v regióne, ktorý vysiela viac vertikálnej energie do stratosféry počas zimy. Táto energia oslabuje a narúša polárny vortex a polárnu cirkuláciu,“ uvádza. Ak sa polárny vortex oslabí už pred zimou, je náchylnejší na úplný kolaps. To by mohlo priniesť náhle oteplenie stratosféry.

Kolaps polárneho vortexu prináša do Spojených štátov a Európy nižšie teploty, ako je bežné. Rovnako aj nadpriemerné sneženie na východe USA a v Európe. Deje sa tak na základe presunu studeného vzduchu z Arktídy na juh.

Aká teda bude zima?

„Pre milovníkov zimy vyzerá najoptimistickejším zimným mesiacom december. Priemerná teplota by mala byť v decembri na úrovni dlhodobého normálu a z pohľadu zrážok sa očakáva o čosi viac úhrnov. To by mohlo viesť k jednotlivým vlnám sneženia a nie je vylúčené, že by sme sa mohli dočkať aj nejakej snehovej kalamity,“ píše iMeteo.sk.

Zatiaľ to vyzerá tak, že január a február 2025 budú zrážkovo slabo nadpriemerné mesiace. Sneženie by však mal často striedať dážď. Oba mesiace by totiž mali byť teplotne slabo nadpriemerné.

„Čerstvé predpovede na tohtoročnú zimu 2024/2025 tak naznačujú, že zima by mala byť relatívne štandardná. Nie je predpovedaný nejaký extrémny teplotný výkyv a po zrážkovej stránke zažijeme niečo, čo je v našom regióne už pomerne bežné. Sneženie bude striedať v nížinách daždivejšie počasie,“ dodáva portál.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM