MI Zo Slovenska

Mikulec: Nechoďte na protesty! Organizátori sa chcú iba biť, prídu so zbraňami!

Na utorkové protivládne protesty sa chystajú ozbrojení radikáli, ktorí sa chcú iba pobiť s policajtami - vyhlásil dočasný policajný prezident Peter Kovařík. Hovoril o tom, ako sa zachová polícia.

Ilustračný obrázok k článku Mikulec: Nechoďte na protesty! Organizátori sa chcú iba biť, prídu so zbraňami!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

V utorok 17. novembra sa v Bratislave má uskutočniť niekoľko protestov ako výraz nesúhlasu s protipandemickými opatreniami vlády. Na účasť vyzývajú kotlebovci, slovanistickí Ultras i opozičné strany Smer-SD a ĽSNS. Minister vnútra Roman Mikulec na pondelkovej tlačovke opakovane prosil ľudí, aby tam nešli. Zrejme bude poriadne horúco!

Policajti takticky mlčia

Keď sa podobná demonštrácia konala v októbri, zvrhla sa do násilností, ktoré policajti potlačili vodným delom. Dlhý čas sa však len prizerali a nekonali, hoci aj vtedy už platil núdzový stav a zákaz zhromažďovania. Ako polícia zakročí 17. novembra?

„Nebudeme to dopredu hovoriť. Mapujeme miesta aj pohyby osôb, venujeme sa tým, ktorí protesty zvolávajú,“ uviedol dočasný policajný prezident Kovařík.

Žiadne detaily však nechcel prezradiť z taktických dôvodov. Rovnako mlčal aj minister vnútra Mikulec. Uviedol, že „všetko je možné“ a polícia bude patrične využívať svoje možnosti. Ale je jasné, že ťažkoodenci sa budú krotiť.

„Netvárme sa, že polícia je tu od toho, aby každého zmlátila a dala mu pokutu. Tieto časy sa skončili pred 30 rokmi. Naša úloha je chrániť ľudí a verejný poriadok,“ dodal P. Kovařík.

Krčméry sa pridal

Minister vnútra opakovane prosil verejnosť, aby na protesty nechodila, pretože je to v súčasnej epidemiologickej situácii nezodpovedné.

„Chcem vyzvať a poprosiť ľudí, aby zvážili účasť na akomkoľvek zhromaždení. Ak niekto teraz z opozície vyzýva ľudí, aby prišli, tak pošliapava odkaz 17. novembra,“ uviedol R. Mikulec.

Zdôraznil, že Nežná revolúcia bola o demokracii a nie o anarchii, kde sa nerešpektujú zákony a pravidlá. Upriamil pozornosť na preplnené nemocnice a unavených zdravotníkov, ktorí môžu mať ešte viac práce, ak sa na protestoch nakazia ďalšie desiatky, či stovky ľudí.

„Mnohí organizátori zajtrajších zhromaždení nemajú žiadnu snahu vyjadriť názor. Chcú sa len pobiť, ničiť majetok a ohrozovať životy iných. Plánujú prísť s rôznymi zbraňami,“ dodal minister.

Ako morálna opora sa na tlačovke objavil aj profesor Vladimír Krčméry, ktorý sa už po boku vládnych predstaviteľov dlhšiu dobu neukázal. Aj on vyzval ľudí, aby zostali doma, pretože protesty sú rizikové.

„Odložme nespokojnosť. Vydiskutujme si to vtedy, keď skončí epidémia a neohrozíme životy a zdravie nás všetkých,“ navrhol profesor Krčméry.

Ľuďom odporučil, že ak veľmi chcú odkázať vláde svoju nevôľu, nech to spravia s rozumom a zodpovedne. „Pred 30 rokmi sme zhasínali a zažínali svetlá na internátoch, takže nespokojnosť sa dá vyjadriť aj inak.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM