Aktualizované ELA Rôzne

ZVÝŠENÉ výstrahy: Vietor až 180 km/h a sneh môže paralyzovať sever Slovenska!

Slovensko zasiahne v nedeľu (30. 1.) silný vietor, ktorý bude fúkať takmer na celom území krajiny.

Ilustračný obrázok k článku ZVÝŠENÉ výstrahy: Vietor až 180 km/h a sneh môže paralyzovať sever Slovenska!
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Na horách v Žilinskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji môže v polohách od zhruba 1700 metrov nad morom dosiahnuť priemernú rýchlosť 110 a krátkodobo v nárazoch 160 až 180 kilometrov za hodinu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu tretieho stupňa.

Aktualizované 18:40 „Predpovedné materiály potvrdzujú veľmi nepriaznivú situáciu na nedeľu. Bude silno veterno, nárazy vetra dosiahnu 60–90, ojedinele až okolo 100 kilometrov za hodinu. Najsilnejšie nárazy očakávame na juhozápade Slovenska a pod Tatrami,“ spresnil SHMÚ s tým, že v Tatrách očakáva mohutnú víchricu až orkán.

Najvyššia výstraha

Najvyššia výstraha platí v okresoch Tvrdošín, Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad.

„Predpokladaná rýchlosť vetra je extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ varujú meteorológovia.

Horská záchranná služba na sociálnej sieti spresnila, že takto mimoriadne silný vietor na horách sa očakáva v pohorí Západných, Vysokých a Nízkych Tatier.

Druhý stupeň výstrahy pred silným vetrom na horách platí v okresoch Dolný Kubín, Námestovo, Martin, Žilina a Turčianske Teplice. Vietor tu nad pásmom lesa môže dosiahnuť priemernú rýchlosť 90 až 105, alebo krátkodobo v nárazoch rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu. Takáto rýchlosť vetra predstavuje zvýšené nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

Prvý stupeň výstrahy pred vetrom na horách je vyhlásený v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Trenčianskom i Košickom kraji. Vietor v tunajších horách a najmä na ich hrebeňoch môže dosiahnuť priemernú rýchlosť 45 až 85 a krátkodobo v nárazoch rýchlosť 65 až 135 kilometrov za hodinu.

Bude aj snežiť

So silným vetrom treba v nedeľu rátať aj pod horami. Pre Bratislavský, Trnavský, Nitriansky a Trenčiansky kraj i v okrese Poprad a Brezno platí výstraha druhého stupňa.

Vietor tu môže dosiahnuť priemernú rýchlosť 60 a krátkodobo v nárazoch rýchlosť 85 až 105 kilometrov za hodinu.

SHMÚ upozorňuje, že pravdepodobnosť spôsobenia škôd pri tak silnom vetre je vysoká. Silný vietor bude fúkať aj na väčšine stredného i časti východného Slovenska, kde môže vietor dosiahnuť rýchlosť krátkodobo v nárazoch 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia varujú aj pred snežením v Žilinskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Prešovskom a Košickom kraji, kde miestami môže napadnúť od 10 do 40 centimetrov sne­hu.

Na cestách sa môžu zároveň tvoriť aj snehové záveje a jazyky. SHMÚ vydal výstrahu druhého stupňa v Žilinskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji. Pravdepodobnosť spôsobenia škôd nadpriemernou tvorbou snehových závejov a jazykov je tu vysoká. Prvý stupeň výstrah platí v Trenčianskom a Košickom kraji.

Víchrica Nadia

Sneženie, ktoré v nadchádzajúcich hodinách prinesie na sever Slovenska niekoľko centimetrov nového snehu môže výrazne zhoršiť situáciu. Zajtra sa totiž očakáva príchod víchrice Nadia, ktorá vytvorí hotovú snehovú fujavicu, informuje iMeteo.sk.

Problémom však je, že v priebehu ranných hodín sa na naše územie priženie víchrica Nadia, ktorá spôsobí výrazné komplikácie.

Rozfúka sa veľmi silný vietor, ale to, že na severe bude aj výraznejšie snežiť ešte zhorší celú situáciu v severných regiónoch Slovenska.

„Kombinácia sneženia a silného vetra bude v našej oblasti vytvárať snehové jazyky a záveje a hrozí nám pravá snehová fujavica. Pri snehovej fujavici bude klesať dohľadnosť a výrazne skomplikuje situáciu na našich cestách,“ dodáva iMeteo.sk.

Cestári tak zajtra budú mať plné ruky práce a vy preto majte pochopenie a trpezlivosť. Aj upravené cesty sa vplyvom tvorby snehových závejov do pár minút stanú ťažko prejazdnými a tak pokiaľ nemusíte radšej zajtra von nevychádzajte a rozhodne necestujte.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM