Zo Slovenska

Matovič s Hegerom reagujú na podmienky lekárov: S TÝMTO nesúhlasíme, platí pôvodná ponuka!

Minister financií Igor Matovič povedal, že vláda sa nemá za čo hanbiť. To, že lekári žiadajú viac a vyhrážajú sa kolabovaním nemocníc je podľa neho neľudské.

Ilustračný obrázok k článku Matovič s Hegerom reagujú na podmienky lekárov: S TÝMTO nesúhlasíme, platí pôvodná ponuka!
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Vláda nesúhlasí s návrhom Lekárskeho odborového združenia (LOZ) navýšiť koeficient za odpracované roky praxe všetkým lekárom na 0,03-násobok priemernej mzdy.

Platí jej pôvodná ponuka, že základný plat atestovaného lekára s 10-ročnou praxou by mohol stúpnuť o 25 percent a atestovaného lekára s 20-ročnou praxou o 35 percent. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Konečná ponuka

Deklaruje, že vláda je pripravená kedykoľvek s LOZ znovu rokovať. Avizoval, že sa im ozvú hneď po tlačovej konferencii.

„Keď povedia rokujme dnes, budeme rokovať dnes, keď zajtra ráno, tak zajtra ráno, na obed alebo večer. Ale za ponukou si v prípade ôsmej otázky stojíme. Naozaj sa chceme pozrieť rovno do očí aj ostatným 470-tisíc zamestnancom, nie len tým desiatkam tisíc iných zdravotníkov, a preto naša ponuka zo strany vlády je konečná,“ povedal Matovič.

Otázka slovíčok

Podotkol, že je to férová ponuka a vláda sa nemá za čo hanbiť. To, že lekári žiadajú viac a vyhrážajú sa kolabovaním nemocníc je podľa neho neľudské a „v rozpore s Hippokratovou prísahou“. Dodal, že za ponukou stojí aj hnutie Sme rodina, ktoré ju rovnako považuje za definitívnu.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) dodal, že vláda je pripravená rokovať aj o ostatných siedmich požiadavkách lekárskych odborárov.

„Z toho, čo sme počuli, mali sme pocit, že je to len otázka nejakých slovíčok,“ skonštatoval.

Odmieta tvrdenia LOZ, že vláda nechcela rokovať počas víkendu. Odborári podľa jeho slov na stredajšom (16. 11.) rokovaní požiadali o viac času, aby dodatočné ponuky predstavili lekárom.

Navýšenie koeficientu

„Boli sme pripravení rokovať cez víkend, ale ochota zo strany LOZ nebola,“ uviedol premiér.

Naposledy rokovali odborári s vládou v stredu (16. 11.), k dohode nedošlo. Minister financií po rokovaní informoval o dodatočnej ponuke na zvýšenie platov lekárov v nemocniciach.

Lekárski odborári v sobotu informovali, že sú ochotní ponuku prijať, ak vláda navýši koeficient za odpracované roky praxe a predstaví riešenia ostatných siedmich požiadaviek.

Do 30. novembra

Ponuku časovo obmedzili do 30. novembra.

Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2 100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme.

Trvajú na splnení ôsmich požiadaviek, ktoré navrhli na zlepšenie situácie v sektore. Najbližšie rokovanie vlády s lekárskymi odborármi sa má uskutočniť v pondelok (21. 11.) o 10.00 hod. na Úrade vlády SR.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM