Jakub Forgács Politika

Matovič všetkých PREKVAPIL ďalším statusom: KOMU chce pridať po 500 eur?

Minister financií SR sa opäť ozval prostredníctvom sociálnej siete. Znovu sa obul aj do SaS a jedného z jej ministrov.

Ilustračný obrázok k článku Matovič všetkých PREKVAPIL ďalším statusom: KOMU chce pridať po 500 eur?
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Minister financií SR Igor Matovič zverejnil v pondelok na svojom facebookovom profile príspevok, v ktorom odkázal: „Učitelia (nebudú) rukojemníci“. „Každý, kto sleduje otázku platov učiteľov vie, že som opakovane predkladal návrh na zvýšenie platov učiteľov o 10% od 1. júla tohto roku. Bohužiaľ, SaS a samotný minister školstva vyššie platy učiteľov opakovane vetovali,“ píše Matovič.

Alternatívny návrh

„Nevzdali sme sa, prišli sme s alternatívnym návrhom na 500 eur pre každého zamestnanca školstva v septembri a poctivo rokujeme o valorizácii platov od nového roku. Áno, 500 eur nie je + 10% od 1. júla, ale taký nárast si dovoliť nemôžeme bez zdanenia hazardu a spol, ktorý SaS opakovane blokovala,“ spomenul minister financií.

Neskôr odkázal na tlačovú správu OĽANO, v ktorej sa píše: „Zástupcovia hnutia OĽANO – predseda vlády Eduard Heger, minister financií Igor Matovič, štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek, ako aj vedúci Úradu vlády Július Jakab od začiatku júna veľmi intenzívne rokujú so zástupcami zamestnancov v štátnej službe a zamestnancov vo verejnom záujme, teda aj učiteľov či nepedagogických zamestnancov,“

Spoločný cieľ

„Zatiaľ prebehli dve oficiálne kolá vyjednávaní o kolektívnej zmluve vyššieho stupňa, ktoré prebiehali vo veľmi konštruktívnej atmosfére. Tento týždeň by malo prebehnúť tretie. Veríme, že v krátkom čase príde k dohode a budeme môcť oznámiť výsledky“ uvádza sa ďalej v správe.

„Nie je pravdou masívne šírené tvrdenie, že na financovanie novej pomoci rodinám na rozvoj talentu ich detí, tzv. krúžkovného, boli použité financie pôvodne určené na vyššie platy učiteľov od roku 2023,“ dodáva sa v správe so slovami, že cieľom hnutia OĽANO, aktuálnych koaličných strán, ako aj zástupcov zamestnancov je dosiahnutie výraznej valorizácie platov všetkých spomenutých zamestnancov.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM