Politika

Matovič ako prenasledovaný ŽID? Ukazuje na samozvaných majiteľov PRAVDY

Igor Matovič vraví, že existujú samozvaní majitelia pravdy, ktorí si opäť našli “Židov”.

Ilustračný obrázok k článku Matovič ako prenasledovaný ŽID? Ukazuje na samozvaných majiteľov PRAVDY
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia si dnes uctili viacerí politici a medzi nimi aj súčasný minister financií SR a líder OĽANO Igor Matovič.

No na deň, keď si pripomíname 81. výročie prijatia tzv. Židovského kódexu, ktorý predstavoval vrchol protižidovskej politiky slovenského štátu, zareagoval tajomne.

Najprv vyjadril ľútosť a potom…

„Pred 81 rokmi sme sa rozhodli stať nadľuďmi. V čase ťažkej ekonomickej krízy a vojny sme sa rozhodli označiť desiatky tisíc našich spoluobčanov za menejcenných. Prijatím Židovského kódexu sme Židom zobrali právo na rovnosť a dôstojnosť. Ich ponižovanie sme prehlásili za priam spásonostné násilie. Židovský kódex spustil totálnu dehumanizáciu mýtického nepriateľa s cieľom odventilovať si svoju frustráciu na nevinných ľuďoch. A je mi to veľmi ľúto,“ napísal na Facebooku.

Matovič však zašiel ešte ďalej: „Nepripomína vám konanie vtedajších fašistov konanie dnešných samozvaných majiteľov pravdy? Opäť si našli svojich “Židov” a opäť s cieľom ich totálnej dehumanizácie. Odporné vtedy, odporné dnes.“

Už sa raz nazval Židom

Kto sú samozvaní majitelia pravdy? Je možné, že ukazuje opäť na novinárov. Minister financií pred pár mesiacmi pre Denník N vyhlásil, že z neho novinári urobili Žida 21. storočia.

Bola to Matovičova reakcia na prieskum agentúry Focus, podľa ktorého je najmenej dôveryhodný politik. Štylizuje sa opäť do postavenia prenasledované­ho Žida?

Čo odkázala prezidentka?

Predstavitelia štátu a židovskej obce si v Bratislave uctili obete holokaustu. S príhovormi vystúpili aj traja najvyšší ústavní činitelia, teda prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) a premiér Eduard Heger (OĽANO). Dopoludnia k pamätníku položili vence aj zástupcovia opozičného Smeru-SD.

Zuzana Čaputová zdôraznila, že antisemitizmus nevznikol a nezanikol s vojnovým slovenským štátom. Poznamenala, že v súčasnosti na sebe nosia namiesto uniforiem saká a používajú uhladené frázy: „To z nikoho neurobí demokrata,“ podotkla.

Krutá história

Prvý transport slovenských Židov bol vypravený zo železničnej stanice v Poprade 25. marca 1942 o 20.20 ho­dine. Nasledujúci deň vystúpilo z vagónov 999 živých žien, ktoré boli podrobené selekcii na rampe v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau. Podľa svedectiev väznenie z prvého transportu prežilo asi 20 mladých dievčat.

V koncentračných táboroch v dôsledku transportovania zahynulo celkovo viac ako 70 000 židovských občanov zo Slovenska.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM