Magazín

Martin na bielom koni? Pranostika, ktorá sa takmer NIKDY nevyplní!

Jedna z najznámejších pranostík hovorí o tom, že na Martina prichádza snehová nádielka. Je to však skutočne tak? Meteorológovia odhalili pravdu.

Ilustračný obrázok k článku Martin na bielom koni? Pranostika, ktorá sa takmer NIKDY nevyplní!
30
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann

S dátumom 11. november sa spája prastará pranostika. Prekvapivo, podľa meteorológov je pravdepodnosť, že na Martina nasneží, minimálna.

„Ide u nás o jednu z najznámejších pranostík. Paradoxne málo kedy vychádza. To vyplynulo aj z analýzy kolegov klimatológov, ktorú spravili ešte v roku 2016,“ informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Opäť bez snehu

Martin na bielom koni neprišiel ani tento rok. 11. november 2022 sneh na Slovensko nepriniesol.

„Takmer nikde na Slovensku teraz nie je snehová pokrývka a nikde ani nesnežilo. Trochu snehu je v týchto dňoch len v najvyšších polohách Tatier, prípadne v tatranských žľaboch. Na vrchole Lomnického štítu nám dnes ráno pozorovateľ hlásil 13 cm snehu. Táto pranostika hovorí skôr o priemernom prvom dni so snežením a nie so súvislou snehovou pokrývkou a platila viac v minulosti ako v súčasnosti,“ prezradili meteorológovia.

Prečítajte si tiež

Vyššie spomenutá analýza sa zamerala na sneženie 11. novembra v období rokov 1981 až 2015.

„Štatistická pravdepodobnosť výskytu sneženia v % pre deň 11.11. je približne od 9 % na nížinách do 43 % v najvyšších polohách Tatier. Snehová pokrývka sa na Podunajskej nížine v období 1981 – 2015 nevyskytla ani raz,“ píše sa v dokumente zverejnenom na webe SHMÚ.

Namerané rekordy

Naopak, v najvyšších polohách Tatier bola snehová pokrývka na Martina v každom sledovanom roku. Absolútny rekord zaznamenali v roku 2006. Na Lomnickom štíte vtedy namerali až 173 centimetrov sne­hu.

„Najmenej prípadov so snežením na Martina bolo na juhu Podunajskej nížiny. Na staniciach Hurbanovo a Ivanka pri Nitre sa sneženie vyskytlo v posledných 35 rokoch len 3 razy. Naposledy snežilo v Hurbanove v roku 2007, kedy spadol len 1 cm snehu, zatiaľ čo v Ivanke pri Nitre to bolo až 7 cm,“ dodávajú meteorológovia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Sneženie na Slovensku
30
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM