Kultúra Zo zahraničia

Majú STRACH o vlastnú bezpečnosť: Kultová kapela ohlásila KONIEC!

Populárna hudobná skupina zo strachu o vlastnú bezpečnosť po 18 rokoch činnosti oznámila rozpad.

Ilustračný obrázok k článku Majú STRACH o vlastnú bezpečnosť: Kultová kapela ohlásila KONIEC!
Zdroj: Unsplash.com

Kultová rakúska ska-punková kapela Russkaja, ktorá vo Viedni takmer dve desaťročia fungovala na vlnách sovietskej nostalgie, v sobotu oznámila svoj rozpad kvôli obavám o svoju bezpečnosť v súvislosti s vojnou rozpútanou Ruskom na Ukrajine.

Úspech aj v Spojených štátoch

Skupinu Russkaja, ktorú tvorí šesť mužov a jedna žena, vznikla vo Viedni pred 18 rokmi. Kapela zožala veľký úspech v Spojených štátoch so svojou zmesou „ruského turbo polka metalu“.

Skupina, v ktorej pôsobí aj Rus i Ukrajinec, vo svojom statuse na sociálnej sieti Facebook uviedla, že sú prezentovaní ako proruskí napriek tomu, že inváziu ruskej armády na územie Ukrajiny odsúdili. „Naša skupina Russkaja sa stala každodenným terčom útokov na internete“, napísali jej členovia.

Prečítajte si tiež

Prejavy nepriateľstva

„Obraz sovietskosti je navždy poškodený“ a „vojna na Ukrajine, ktorú Rusko začalo 24. februára 2022, nám už nedovoľuje používať ho v satirickom význame,“ napísala Russkaja.

Hudobníci vysvetlili, že sa boja o svoju bezpečnosť a nechcú ani, aby sa počas ich koncertu došlo k vážnemu incidentu.

Krátko po vypuknutí vojny sa skupina, ktorej jedno z hesiel znie: „Peace, love and Russian roll“, rozhodla pokračovať v koncertoch, pričom jasne vyjadrila podporu Kyjevu.

Prejavy nepriateľstva sa však množili a navyše „nikto v skupine už nechce reprezentovať niečo, čo sa v čase, ako je náš, spája výlučne s vojnou, smrťou, zločinom a krviprelievaním,“ uvádza sa vo vyhlásení skupiny Russkaja.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Posted by Russkaja on Friday, February 3, 2023
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM