Zo Slovenska

Maďarské testy Sputnika V sú hotové! Kedy sa začne očkovať?

Minister zdravotníctva Lengvarský spolu s hlavným hygienikom Mikasom oznámili niekoľko noviniek v pandemických pravidlách platných od budúceho týždňa.

Ilustračný obrázok k článku Maďarské testy Sputnika V sú hotové! Kedy sa začne očkovať?
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Celé Slovensko čaká, kedy sa zruší zákaz nočného vychádzania a kedy budú ľudia môcť legálne vycestovať do zahraničia na dovolenku.

Aj na tieto otázky odpovedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský spolu s hlavným hygienikom Jánom Mikasom. Zrejme najhorúcejšou témou ich piatkovej tlačovky však boli výsledky testovania ruskej vakcíny Sputnik V v Maďarsku.

Sputnik V možno v júni

Ľudia, ktorí sa chcú dať zaočkovať iba ruskou vakcínou, sú o krok bližšie k svojmu cieľu. Minister zdravotníctva V. Lengvarský potvrdil, že už obdržal výsledky testov Sputnika V z Maďarska a sú v poriadku.

„Teraz budeme komunikovať s odborníkmi a ruskou stranou o ďalšom vývoji. Čakáme ešte na súhlas ruskej strany a na výsledky ich testov,“ spresnil V. Lengvarský.

Rusi si totiž odviezli časť očkovacej látky späť do Moskvy, aby vykonali ďalšie nešpecifikované testy. Minister zdravotníctva Lengvarský nedokázal jednoznačne povedať, kedy bude pripravený dať súhlas na očkovanie Sputnikom V na Slovensku.

„Poviem vám to vtedy, keď budem vidieť vyjadrenie ruskej strany. Stále nemám kompletné informácie. Teoreticky by sa očkovať mohlo začať v júni,“ dodal šéf zdravotníckeho rezortu.

Zároveň komentoval aj prípad úmrtia 47-ročnej ženy, ktorá bola zaočkovaná AstrouZenecou. Minister uviedol, že žena trpela genetickou poruchou, ktorá sa pred očkovaním nedala odhaliť. V pondelok zasadne skupina odborníkov, ktorá tento prípad rozoberie a navrhne ďalšie opatrenia.

Vývoj pandémie

Výhoda pre zaočkovaných

Napriek tomu, že šírenie koronavírusu sa úspešne znižuje, od 10. mája sa veľa protiepidemických opatrení nezmení. Jedna významná zmena však nastane a poteší všetkých zaočkovaných ľudí.

„Úzke kontakty pozitívnych osôb už nebudú musieť ísť do izolácie, ak sú bez príznakov a sú zaočkovaní,“ uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.

Konkrétne, ak je človek zaočkovaný mRNA vakcínou, musí byť aspoň 14 dní po druhej dávke a ak má vektorovú vakcínu, tak musí byť aspoň 4 týždne po prvej dávke. Ak prekonali covid, môžu byť zaočkovaní ľubovoľným druhom vakcíny najmenej 14 dní po prvej dávke.

Od budúceho týždňa sa tiež zrušia vyhradené nákupné hodiny pre seniorov v potravinách a drogériách. Zákaz vychádzania po 21:00 však zostáva v platnosti. Platí pre všetky slovenské okresy v prvom stupni varovania.

Vnútri sa stále nenajete

Dobrých správ sa nedočkali ani majitelia fitnes centier a reštaurácií. Pravidlá zostávajú nemenné, čo znamená, že v interiéri sa naďalej nenajete. Minister zdravotníctva uviedol, že všetko záleží od toho, ako a kedy vláda schváli nový covid automat, kde by už mali platiť voľnejšie pravidlá.

Na tlačovke padla aj otázka, prečo môžu byť otvorené divadlá, hoci s obmedzenou kapacitou, ale kiná nie. Hlavný hygienik na to nevedel jasne odpovedať. „Prosím, akceptujte to,“ dodal a opäť odkázal na nádej v novom covid automate.

Stále zostáva v platnosti aj zákaz vycestovania do zahraničia na dovolenku, hoci sa špekuluje o jeho zrušení 15. mája. Uvoľnenie však nastane na umelých kúpaliskách v ružových a červených okresoch, kde budú od 10. mája povolené tréningy športových klubov s obmedzenou kapacitou. V 1. stupni varovania v exteriéri maximálne 50 osôb, v interiéri maximálne 25 ľudí. V 2. stupni v exteriéri aj interiéri maximálne 10 osôb.

Zaujímavé dianie na Slovensku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM