Aktualizované red . Zo Slovenska

Ľudia nad 60 rokov dostanú miesto poukazov HOTOVOSŤ. O akú sumu si prilepšia?

Motivačný príspevok by podľa navrhovaných zmien mohli dostať aj pri očkovaní prvou dávkou.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia nad 60 rokov dostanú miesto poukazov HOTOVOSŤ. O akú sumu si prilepšia?
Zdroj: TASR/Martina Kriková

Suma 500 eur ako motivácia pre seniorov pri očkovaní by sa mohla zmeniť na 300 eur a vyplácať by sa mala v hotovosti pri tretej dávke vakcíny, nie poukazmi. Informoval o tom minister financií Igor Matovič (OĽANO) na utorkovej tlačovej konferencii.

Tieto peniaze by seniori mohli použiť na ľubovoľný účel a motivačný príspevok by mohli dostať aj pri očkovaní prvou dávkou.

Kompromis

Ľudia nad 60 rokov by podľa kompromisného návrhu, ak sú už zaočkovaní treťou dávkou, mohli dostať 300 eur. Ak je niekto zaočkovaný druhou dávkou vakcíny, 300 eur dostane potom, ako sa zaočkuje treťou dávkou. Ak niekto má prvú dávku a absolvuje druhú do Vianoc, získal by 200 eur v hotovosti.

Príspevok 200 eur by mali získať aj tí, ktorí sa do 24. decembra minimálne zaregistrujú a absolvujú očkovanie do 15. januára budúceho roka.

Prostriedky by sa nevyplácali v poukazoch a neboli by viazané na použitie v hoteloch, reštauráciách či vybraných službách, ako bolo pôvodne navrhované. Minister financií priblížil, že úmysel ja zatiaľ taký, aby príspevok dostali ľudia poštovou poukážkou, ktorú si vyberú na pošte. Zároveň podotkol, že nebola „dobrá vôľa“ v celej koalícii ani opozícii, aby pomohli dotknutým prevádzkam 500 miliónmi eur, s čím počítal pôvodný návrh.

„Pevne verím, že žiaden dôchodca, ktorý na dvoch dávkach už raz bol, neodolá tejto ponuke a prilepší si takto do rozpočtu,“ vyhlásil Matovič. Poďakoval sa partnerom v koalícii, že boli ochotní na tento návrh pristúpiť. „Toto je posledný pokus primäť tých najviac ohrozených ľudí k očkovaniu pozitívnou motiváciou,“ zdôraznil.

Pôvodne mali ľudia starší ako 60 rokov za očkovanie dostať poukazy v hodnote 500 eur, ktoré by mohli využiť v hoteloch, penziónoch, reštauráciách a kaviarňach, ale aj na kultúrne podujatia či vybrané služby. Neskôr navrhoval minister financií Igor Matovič prihodiť k poukazom bonus 100 eur na energie pre dôchodcov, bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní.

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM