TOS Cestovanie

Letuška odhalila skryté NEBEZPEČENSTVO, ktoré číha v lietadlách! Čo je na tom pravdy?

Podľa bývalej letušky číha v lietadlách skryté nebezpečenstvo, ktoré môže vážne poškodiť pokožku a málokto o tom vie.

Ilustračný obrázok k článku Letuška odhalila skryté NEBEZPEČENSTVO, ktoré číha v lietadlách! Čo je na tom pravdy?
Zdroj: Unsplash.com

„Počas letov číha nebezpečenstvo, o ktorom podľa mňa väčšina ľudí neviem a je to UV žiarenie,“ uviedla Kayla, ktorá bola päť rokov letuškou, vo svojom videu na TikToku.

Vždy sa natrie

Ultrafialové žiarenie je podľa jej slov hore neuveriteľné silné, ona sama sa pred každým letom a aj počas neho natiera opaľovacím krémom.

Kayla nie je prvá a ani jediná, čo na tento problém upozorňuje. Lekárka predtým podľa DailyMail šokovala tisíce ľudí po tom, čo uviedla, že počas hodinového letu je človek vystavený UV žiareniu rovnako ako počas 20 minút strávených v soláriu.

Čo je však na tom pravdy? Podľa Cancer Council, austrálskej charitatívnej organizácii zameranej na rakovinu, vrátane jej výskumu, neexistujú žiadne dôveryhodné dôkazy, ktoré by naznačovali, že by boli pasažieri vystavení zvýšenému UV žiareniu a podľa tejto organizácie nie sú potrebné opaľovacie krémy.

Štúdia z roku 2015

Existuje však štúdia z roku 2015, podľa ktorej v porovnaní s bežnou populáciou mali piloti a palubní sprievodcovia približne dvojnásobnú mieru melanómu. Nebolo ale jasné, či to bolo spôsobené vystavením UV žiareniu na zemi počas voľného času alebo v lietadle počas letu.

„Čelné sklá niektorých komerčných lietadiel prepúšťajú malé množstvo UV žiarenia, modernejšie čelné sklá lietadiel zabezpečujú takmer úplný blok. Avšak na zistenie tohto spojenia je potrebný ďalší výskum,“ poznamenali odborníci.  

Okná v kabíne pre cestujúcich sú podľa nich vo všeobecnosti konštruované z troch vrstiev plastu. „Tieto materiály sú vysoko účinné pri blokovaní UVA aj UVB, čím zabezpečujú, že cestujúci nie sú ohrození,“ vysvetľuje Cancer Council.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM