Rôzne

Lekári upozorňujú: Nešikovnosť u detí môže ukazovať na poruchu zraku

Problémy so zrakom často trápia už malé deti. Tie to mnohokrát nedokážu samy odhaliť a rodičia si to nemusia všimnúť.

Ilustračný obrázok k článku Lekári upozorňujú: Nešikovnosť u detí môže ukazovať na poruchu zraku
Zdroj: TASR

Dospelí na to často prídu až začiatkom školského roka, keď ich ratolesti žmúria na tabuľu, majú nos „zaborený“ do školského zošita alebo vyrušujú na vyučovaní.

Odborníci preto odporúčajú navštíviť očného lekára ešte v predškolskom veku, a to už v treťom veku dieťaťa. Dá sa tak totiž odhaliť začínajúca či rozvíjajúca sa zraková chyba. Deti môže trápiť škúlenie, tupozrakosť, krátkozrakosť, ďalekozrakosť či farbosleposť.

„S detskými ochoreniami očí sa v poslednom čase roztrhlo vrece,“ povedal v utorok na tlačovej konferencii očný lekár Pavol Veselý. Deťom chýba pohyb po vonku, na prirodzenom dennom svetle. Za prvé príznaky poruchy zraku označil Veselý nemotornosť, nešikovnosť či vrážanie nábytku u detí, ktoré sa naučili chodiť. „Rovnako ide o časté šúchanie očí, trenie, slzenie, žmurkanie či škúlenie,“ povedal očný lekár.

Najcitlivejšie vývinové obdobie zraku je prvých šesť mesiacov života. Medzi tretím a desiatym rokom sa vývin zraku spomaľuje a po období puberty ho už viac nemožno ovplyvniť tak, ako v mladšom veku. „Väčšina očných ochorení sa najlepšie diagnostikuje a lieči ideálne do siedmeho roku života,“ vysvetlil Veselý.

Tablet či smartfón deťom netreba úplne zakazovať, pretože obsahujú mnohé vzdelávacie hry. Treba však dať pozor, aby ich prirodzene neuprednostňovali pred behaním po vonku. Hry s hi-tech hračkami podľa Veselého nespôsobujú krátkozrakosť, no môžu ju odhaliť. „Všetko treba robiť s mierou,“ povedal. Oční lekári do takýchto obrazoviek neodporúčajú pozerať viac ako hodinu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM