Magazín

Lekári odhalili srdcervúce tajomstvo: Aké sú POSLEDNÉ slová zomierajúcich pacientov?

Zomieranie je prirodzenou, no stále tabuizovanou témou. Lekári sa najnovšie podelili o veľké tajomstvo. Prezradili, aké sú najčastejšie posledné slová, ktoré vyslovia zomierajúci pacienti.

Ilustračný obrázok k článku Lekári odhalili srdcervúce tajomstvo: Aké sú POSLEDNÉ slová zomierajúcich pacientov?
Zdroj: Pexels.com

Portál Daily Record prezradil, že keď sa ľudia pripravujú na odchod, často spomínajú na významné osoby z ich životov. Vyslovujú aj slová o mimoriadnych zážitkoch a aj krivdách a pochybeniach.

Potvrdzujú to zážitky opatrovateľov z celého sveta.

Na dlhý monológ nemajú sily

Zdravotná sestra z hospicu Julia McFadden tvrdí, že posledné slová, ktoré vykĺznu z úst zomierajúceho pacienta, sú často venované rodine. Na rozdiel od scén z filmov, iba zriedka sa stáva, že by mal zomierajúci človek pripravený dramatický rozlúčkový monológ. Namiesto toho zdravotná sestra počúva aj krátke vety plné ľútosti nad premrhaným časom. Stáva sa to najmä pri ľuďoch, ktorí svoj život zasvätili práci.

Podľa Julie ľudia ľutujú aj to, že márnili čas dodržiavaním diét a staraním sa o vlastný vzhľad. Medzi poslednými slovami bývajú aj oslovenia rodinných príslušníkov alebo dávnych milencov: ”Veľa ľudí povie mená svojich rodičov, alebo povedia len “mama” alebo “otec”, alebo meno bývalého manžela, ktorý je už mŕtvy.” Pripomína, že pre zomierajúceho človeka je už rozprávanie nesmierne náročné. Preto v blízkosti skonu povie len niečo krátke a tiché.

Prichádza zmierenie

Doktorka Mina Changová zo San Francisco Bay Area prezradila, že posledné slová pacientov bývajú nezriedka “Som pripravený”. Prezradila, že najčastejšou vetou, ktorú od zomierajúcich počúva je, že nič neľutujú.

Na smrteľnej posteli často prichádza k zmierneniu s najbližšími a preto bývajú posledné slová aj “Ďakujem”, “Milujem ťa”, “Zbohom” alebo “Prosím, odpusť mi.”

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM