TOS Lifestyle

Lacný e-shop TEMU čelí vo svete prvým problémom: Nakupujú aj Slováci, eviduje SOI sťažnosti?

Čínsky e-shop, ktorý pobláznil aj Slovákov, má za sebou rušné nákupné obdobie a vo svete už čelí prvým problémom. Potvrdili sa aj u nás?

Ilustračný obrázok k článku Lacný e-shop TEMU čelí vo svete prvým problémom: Nakupujú aj Slováci, eviduje SOI sťažnosti?
Zdroj: Dnes24.sk

Stále pomerne nový čínsky e-shop Temu, ktorý vznikol len v roku 2022, sa vďaka masívnym reklamným kampaniam a ultra nízkym cenám stal za krátku dobu známym skoro po celom svete, vrátane Slovenska.

Náš test

Kde sa tu vzal a ako funguje sme opísali ešte v novembri v tomto článku. Rovno sme ho aj otestovali so záverom, že objednávky prišli včas a boli úplné.

Produkty vyzerajú lacnejšie, čo sa týka ich kvality, ale vzhľadom na ich ceny sme ani nemali veľké očakávania. Dostali sme adekvátny tovar.

Sťažujú sa Slováci?

Keďže na Temu ešte pred decembrom evidoval americký Better Business Bureau vyše tisícku sťažností a za nami je rušné vianočné obdobie, zisťovali sme, ako to je na Slovensku.

„SOI neeviduje podnety/sťažnosti spotrebiteľov na internetový obchod www.temu.com,“ uviedla pre Dnes24 Slovenská obchodná inšpekcia.

Keďže spoločnosť je pre európsky trh registrovaná v Írsku, aj keby nejaké sťažnosti boli, zo strany SOI by nebolo možné vykonať kontrolu na mieste. Taktiež by nebola oprávnená vymáhať plnenia platby za nedodaný tovar.

Predpokladáme však, že mnohí slovenskí zákazníci by sa v prípade potreby obrátili najprv práve na túto štátnu inštitúciu.

Dátové riziko

Sťažnosti teda aktuálne nie sú, otázkou ešte zostáva dátové riziko. Obavy súvisiace so spracovávaním užívateľských dát vzrástli po tom, čo Google označil čínske Pinduoduo, sesterskú spoločnosť Temu, za „dokázateľne škodlivú aplikáciu“.

Samotná spoločnosť podľa SeznamZpravy.cz obvinenia odmieta a argumentuje tým, že nemá dôvod nedodržiavať pravidlá.

„Vzhľadom na to, že materská spoločnosť Temu má hodnotu vyše 140 miliárd dolárov a disponuje dostatočným cash flow a finančnou silou, nedáva nám zmysel nedodržiavať pravidlá alebo šetriť, najmä pri rozjazde nového podnikania. Takéto konanie nie je prospešné ani pre dlhodobý rast nového podniku, ani pre materskú spoločnosť. Nedáva to zmysel ani z krátkodobého ekonomického hľadiska,“ uviedla pre SeznamZpravy.cz Anna Lagutina, manažérka mediálnej komunikácie Temu.

Spoločnosť tiež odmieta pochybnosti o etickej výrobe resp. o tom, či nie sú výrobky predávané na jej platforme vyrábané za pomoci nútenej práce Ujgurov.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM