Rôzne

Labute na Šírave stredobodom pozornosti, pozor na zobáky! Týmito maškrtami ich neurazíte :)

Patria medzi najväčšie lietajúce vtáky u nás. Labute si obľúbili vody Zemplínskej šíravy a toto spojenie ponúka k videniu naozaj pozoruhodné obrázky. Ľudia ich však kŕmia kadečím.

Ilustračný obrázok k článku Labute na Šírave stredobodom pozornosti, pozor na zobáky! Týmito maškrtami ich neurazíte :)
Zdroj: TASR

Nedávno sme vás informovali o elegantných labutiach pri Šírave, ktoré sa ľudí neboja. O tom, kde presne čakajú sa dozviete TU. Zistili sme aká je ich hodnota aj čo na to hovoria zoológovia, že ich ľudia prikŕmujú kadečím…

V minulosti zriedkavé vtáky

Labute boli ešte pred niekoľkými desaťročiami na Slovensku oveľa zriedkavejšie ako v súčasnosti, dnes tu často zostáva v zime značná časť populácie. „Labuť veľká (Cygnus olor) patrí medzi naše medzi najväčšie vodné vtáky žijúce celoročne na vodných plochách a tokoch Slovenskej republiky,“ povedala pre Michalovce 24 zoologička Zuzana Argalášová zo Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky Správy CHKO Vihorlat.

Prezradila aj ako môžeme rozlíšiť krásnu labuť od labutiaka :-) Samca od menšej samice môžeme rozoznať podľa výrazne väčšieho čierneho hrbu pri koreni zobáku."

Vedia byť ajj agresívne

Dozvedeli sme sa aj prečo doleteli na Šíravu. K hniezdeniu totiž využívajú stojaté a pomaly tečúce vody. V zime sa podľa Z. Argalášovej labuť vyskytuje aj na väčších riekach s pokojnejšími zátokami. Aj keď sa zdajú byť krásne a pokojné,keď sa k nám veľké labute prihblížili, začali vydávať zvláštne zvuky.

„Mňa ďobli do topánky,“ zasmiala sa Katka, ktorá sa na labute bola pozrieť tiež. Dodala, že to bolo len neškodné. „Hniezdiace labute sú teritoriálne a obhajujú často až agresívne svoje územie. Naopak, nehniezdiace vtáky sa spájajú do kŕdľov, ku ktorým sa neskôr pridávajú aj rodiny labutí po vyhniezdení,“ informovala zoologička Argalášová.

Nekŕmte labute hocičím

Michalovčania kŕmia labute všeličím. Zoologička však upozorňuje, že sa živia rastlinnou potravou, ktorú vyberajú z vody ponáraním krku pod hladinu niekedy i z hĺbky jedného metra alebo spásajú vegetáciu na brehoch vodných plôch či oziminy a zrná na poliach. Ďalšou zložkou potravy je planktón, ktorý si labuť v zobáku precedí.

„V zimných mesiacoch pokiaľ nie sú extrémne mrazy a najmä zvyšok roka sa neodporúča vodné vtáky, prikrmovať na stojatých vodách. Mali by si vedieť nájsť potravu v prírode sami.“

Ak nemajú dostatok potravy na zimovisku nie je pre nich problém odletieť na najbližšiu vodnú plochu, ktorá nezamrzla, väčšinou je to väčšia tečúca rieka, ktorá málokedy v zime zamŕza. Zoologičky sme sa aj opýtali na to, čo hovorí na kŕmenie keksíkmi, ktoré sme pri hladine zbadali.

„Ak už návštevníci chcú tak vhodným krmivom sú obilniny ako pšenica a jačmeň. Menej vhodným krmivom je suchý chlieb a pečivo. V žiadnom prípade neodporúča labute kŕmiť odpadkami z ľudskej stravy,“ zdôraznila Z. Argalášová. „Spoločenská hodnota 690 eur,“ dodala na záver.

Viac foto labutí nájdete TU.

Môže vás zaujímať:

Šírava oslávi 50-tku netradične: Celá letná turistická sezóna sa bude niesť v RETRO štýle!

V hlavnej úlohe labute. Vychutnajte si čerstvé zábery z brehov Zemplínskej šíravy

Legendu Šíravy čaká návrat vo veľkom štýle: Rozšírenie Kotvy to je nič, ale z tohto padnete do kolien! VIZUALIZÁCIE

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM