ELA Správy Zo zahraničia

Svetová HANBA ruskej LADY: Jedna nenaštartovala, v druhej zabudli na detail a STRÁPNILI sa

Malo to byť veľkolepé a hlavne to malo poukázať na to, že Rusko aj napriek vojne na Ukrajine nijako nezaostáva v napredovaní. Premiéra novej Lady sa však skončila svetovým trapasom a chichotom.

Ilustračný obrázok k článku Svetová HANBA ruskej LADY: Jedna nenaštartovala, v druhej zabudli na detail a STRÁPNILI sa
Zdroj: Twitter.com/tsogoo , Twitter.com/Vitali

Hanba na celý svet! Ruská automobilka AvtoVAZ prichystala na ekonomickom fóre v Petrohrade veľkú slávu – pred vplyvnými z Kremľa prezentovala novinku Lada Aura, ktorá vznikla na základe modelu Vesta. Nový sedan si mali vyskúšať ruský minister financií Anton Siluanov aj ruský biznismen s nemeckými koreňmi a šéf Sberbank Herman Oskarovič Gref.

Svetová hanba

Rusko sa snaží presvedčiť celý svet, že vojna na Ukrajine a následné ekonomické sankcie ich nijako nezasiahli a napredujú aj po odchode svetových značiek z trhu. Nevynímajúc automobilového priemyslu, ktorý je závislý aj od dodávok komponentov zo Západu.

Lenže piatková prezentácia, ktorá im mala vylepšiť imidž, skončila hanbou a rýchlo obletela svet. Herman Gref sa dlhé trápne sekundy márne snažil auto za minimálne dva milióny rubľov naštartovať. Podarilo sa mu síce so zošliapnutou brzdou rozdráždiť štartér, ale motor nenaskočil. Nakoniec Gref bezmocne z auta vystúpil.

„Rozbili to,“ podotkol šéf ruskej Sberbank s narážkou na predchádzajúceho vodiča, ruského ministra financií Antona Siluanova. Ten auto otestoval za sprievodu šéfa automobilky Maxima Sokolova.

Po márnom pokuse o ďalší štart nabehli „opravári“ pod kapotu a o opravu sa pokúšal sám riaditeľ AvtoVAZ. „Je to prototyp,“ ospravedlňoval zlyhanie Sokolov. Za nesmelého smiechu aj potlesku prizerajúcich sa predsa len podarilo auto naštartovať.

Čínske logo

​Ďalší trapas si AvtoVAZ vyrobil aj pri predstavení inej novinky – SUV Lada X-Cross 5. Keďže Rusko vzhľadom na chýbajúce súčiastky zo Západu má aj nedostatok dielov z domácich zdrojov, vychádza tento model z crossoveru Bestune T77 čínskeho koncernu FAW.

Aby pásová výroba išla rýchlo, je to viac-menej kópia moderného a lepšie vybaveného čínskeho auta. Premiéra Lady X-Cross 5 presne potvrdila, že jedinú zmenu medzi čínskou a ruskou verziou predstavujú logá. No aj na tie akosi Rusi zabudli, na záberoch z ruských agentúr totiž Lada mala logo čínskej automobilky na volante.

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM