Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Kupované hlasy z Indie? Anketu v Na telo chcel niekto zmanipulovať, televízia ju RUŠÍ

Jedna z najsledovanejších televíznych diskusných relácii na Slovensku rieši závažný problém.

Ilustračný obrázok k článku Kupované hlasy z Indie? Anketu v Na telo chcel niekto zmanipulovať, televízia ju RUŠÍ
Zdroj: reprofoto TV Markíza

V Na telo, ktoré vysiela Televízia Markíza každú nedeľu, došlo k organizovanému pokusu o manipuláciu diváckeho hlasovania. Hlasovanie je dlhoročnou súčasťou relácie. Moderátor Michal Kovačič vždy v štúdiu privíta dvoch hostí, pričom diváci môžu rozhodnúť, ktorý ich presvedčil viac. V poslednom vydaní si spolu za pultík sadli Juraj Blanár a Jaroslav Naď.

Dočasná stopka

Televízia najnovšie na facebookovom účte relácie potvrdila, že hlasovanie dočasne pozastavuje, zavádza bezpečnostné opatrenia a vysvetlila tiež, čo sa vlastne malo stať.

Televízia spozornela, keď bol zaznamenaný štvornásobne vyšší počet hlasov, ako je obvyklé. Bezpečnostné nastavenia však vraj fungovali dobre a neplatné hlasy boli okamžite vyradené.

Systém, ktorý televízia má, overuje každý jeden hlas, či ide skutočne o človeka, nie robota. Používa na to technológiu reCAPTCHA. Ak napriek tomu chce Markíza problém dôsledne preskúmať a bezpečnostné opatrenia preveriť.

Hlasy z Indie?

„Hoci boti alebo automatizované skripty nedokážu prekonať použitú bezpečnostnú technológiu, nezvyčajne vysoký počet prijatých hlasov naznačuje, že si niekto na manipuláciu hlasovania objednal externé ľudské zdroje, služby, ktoré sa dajú kúpiť zo zahraničia, napríklad z Indie,“ píše Markíza v stanovisku.

„Chceme, aby nám naši diváci a diváčky dôverovali, najmä v súvislosti s blížiacimi sa predčasnými parlamentnými voľbami. Keďže naši odborníci na IT bezpečnosť nedokážu zaručiť, že takýto masívny platený útok na obídenie a manipuláciu nášho hlasovacieho systému sa už nikdy nebude opakovať, rozhodli sme sa hlasovanie pozastaviť,“ dodal Henrich Krejča, riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky TV Markíza.

Rozčúlení smeráci

V spomínanej relácii napokon hlasovanie vyhral minister obrany Jaroslav Naď. To vyvolalo vášne v opozícii. Strana Smer-SD na kontroverzie s hlasovaním reagovala v statuse na Facebooku. V Smere sú presvedčení, že nešlo o pokus o manipuláciu, ale skutočnú manipuláciu.

„Je úplne zrejmé, že niekto manipuloval hlasovanie tak, aby J. Naď vyhral až absurdným rozdielom, čo odporuje zdravému rozumu ako aj dlhodobej nedôvere voči strane OĽaNO na úrovni 90%, ktorú J. Naď zastupuje,“ uvádza strana.

Obvinenie ministerky

Hlasovanie v Na telo už v minulosti spôsobilo rozruch, a to keď o ňom zapochybovala ministerka Veronika Remišová (Za ľudí). Na jeseň minulého roka sa v relácii stretla s Ľubošom Blahom (Smer-SD).

Z duelu vyšiel víťazne Ľuboš Blaha, ktorý získal 65% hlasov, zatiaľ čo Veronika Remišová presvedčila 35% hlasujúcich. A práve hlasovanie sa šéfke Za ľudí nepozdávalo.

Po relácii Remišová na Facebooku oznámila, že posiela generálnemu riaditeľovi list so žiadosťou o preverenie hlasovania. Jej podporovatelia mali údajne technické problémy, keď jej chceli poslať hlas. Televízia Markíza sa voči týmto tvrdeniam dôrazne ohradila. Vydala stanovisko, podľa ktorého bolo hlasovanie preukázateľne v poriadku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a na Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM