Aktualizované Alexandra Húsková Správy

Kto a s kým by chcel vládnuť? Pozrite sa na reakcie politikov

Deviate voľby sú za nami. Hoci ich vyhral Smer-SD, na zostavenie vlády bude potrebovať koaličných partnerov. Strany sú vo vyjadreniach o spolupráci opatrné.

Ilustračný obrázok k článku Kto a s kým by chcel vládnuť? Pozrite sa na reakcie politikov
Zdroj: Dnes24.sk

Poskladať nový kabinet nebude ľahké, pričom to bude trvať dlhšie ako obyčajne, myslí si líder strany Smer-SD Robet Fico. Treba spraviť všetko preto, aby ani nebola pravdepodobnosť predčasných parlamentných volieb, hovorí.

Výrazné odmietavé stanovisko k téme spolupráce so Smerom komunikovali ešte pred voľbami najmä OĽANO-NOVA a SaS.

Fico sa pokúsi zostaviť vládu

Smer-SD vyhral po štvrtý raz parlamentné voľby, a preto mu podľa jeho predsedu Roberta Fica vzniká povinnosť pokúsiť sa zostaviť zmysluplnú a stabilnú vládu. „Určite treba spraviť všetko pre to, aby ani nebola pravdepodobnosť predčasných parlamentných volieb, ani žiadne iné experimenty, ktoré by narušovali predstavu o parlamentnom demokratickom systéme,“ konštatoval.

„Úradnícku vládu si neviem rozumne predstaviť. Sme pripravení prevziať zodpovednosť a regulárne vládnuť,“ vyhlásil Richard Sulík, predseda SaS.

Na výsledku strán ako OĽaNO-NOVA a SaS sa prejavila jasná rétorika odmietania Smeru-SD, upozornil Igor Matovič. „Ostatní sa vykrúcali a dostali zaslúžene na frňáka,“ uzavrel. Ohľadom novej vlády má pochybnosti. „Otázka je, či dokážeme spoločne vytvoriť vládu, zatiaľ to tak nevyzerá.“

„Rúhal by som sa Bohu, keby som sa z výsledku v parlamentných voľbách netešil,“ povedal predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko, ktorý vylučuje spoluprácu len s Marianom Kotlebom. Pred voľbami pritom stiahol z kandidačnej listiny hajlujúceho kandidáta Martina Patoprstého.

Čítajte tiež: Voľby na sociálnych sieťach: Diskutuje sa najmä o Kotlebovi, nechýbajú vulgarizmy ani oslavné ódy

Spájanie s ideami Mariána Kotlebu odmietol aj Boris Kollár z hnutia Sme rodina. „Extrémizmus mi je proti srsti. My sme prišli do volieb s tým, že chceme zmeniť tento systém. Ale tento systém nechceme zmeniť na radikalizmus,“ zdôraznil Kollár.

Sny o proreformnej vláde, ktorá by posilnila právny štát, bojovala proti korupcii a zabezpečila proeurópske smerovanie, sa skončili. V reakcii na neoficiálne výsledky to vyhlásil predseda Mosta-Híd Béla Bugár. „Stalo sa to, čo málokto očakával. Zobudili sme sa do iného Slovenska, ako sme si mysleli, že žijeme. Sny o proreformnej vláde skončili. Máme v parlamente dve antisystémové strany, jednu radikálnu,“ povedal. Spoluprácu zatiaľ nijako nekonkertizuje, hovorí o predčasných voľbách.

Radoslav Procházka nechcel špekulovať o možnom zostavovaní vlády v konštelácii, ktorú naznačujú predbežné neoficiálne výsledky. „Nezáleží to od mojej predstavivosti. Ale podľa mňa je dôležité, aby sme ako strana pokračovali v spoločnom odhodlaní, ktoré máme,“ uviedol. Spoluprácu s Kotlebom vylúčil.

Neoficálne výsledky

Po Smere-SD s viac ako 28 percentami hlasov najviac hlasov získala SaS, a to 11,69 percenta. Tretím najúspešnejším bolo hnutie OĽaNO-NOVA s počtom hlasov 10,88 percenta.

Okrem týchto strán sa do parlamentu dostanú aj SNS s 8,7 percentami hlasov, Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko s počtom hlasov 8,12 percenta, ďalej Sme rodina – Boris Kollár s počtom hlasov 6,6 percent, Most-Híd získal 6,54 percent a #Sieť dostala od voličov 5,53 percenta.

Čítajte tiež: Následky politického zemetrasenia na sociálnych sieťach: Nezáleží kto vyhral, nadáva sa na všetkých.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM