Správy

Konečne niečo pozitívne: PLYN je najlacnejší za 4 mesiace a stále KLESÁ

V energetike konečne počuť priaznivé správy. Cena plynu začala prudko klesať a dopomohlo k tomu aj teplé počasie.

Ilustračný obrázok k článku Konečne niečo pozitívne: PLYN je najlacnejší za 4 mesiace a stále KLESÁ
Zdroj: pixabay.com

Počasie praje aj cenám plynu. Európa totiž vplyvom teplého počasia spotrebúva menej plynu, ako je v súčasnej ročnej dobe bežné.

„K tomu všetkému sa plynom šetrí, spotreba plynu sa znížila a plynové zásobníky sú v Európe takmer zaplnené, pričom ich naplnenosť sa blíži k technologickému stropu. Plynu je skrátka aktuálne dostatok a dostatok by ho aj malo byť, čo sa odráža na cene plynu,“ uvádza iMeteo.sk.

Za posledný mesiac podľa portálu klesla cena plynu o 36 %, pričom v utorok 18. októbra to bolo až o 9 %. „Cena plynu sa tak blíži k cene, aká bola na trhoch zhruba pred obmedzením dodávok plynu z Ruska,“ konštatuje iMeteo.sk, ktorý sa odvoláva na vývoj cien plynu na burze.

Prečítajte si tiež

Najlacnejší za uplynulé mesiace

Cena plynu začala rásť v polovici júna, keď Rusko prestalo dodávať plyn. „Cena plynu ešte vtedy stála okolo 95 € za MWh,“ pripomína portál, s tým, že rekord padol na konci augusta, kedy cena plynu vystúpila až na 320 € za MWh.

Podľa iMeteo.sk začala klesať aj závislosť Európy od ruského plynu. „Zatiaľ čo pred rokom dodávalo Rusko do Európy až 40 % plynu, tak aktuálne je to už menej ako 8 %, čo má vplyv aj na ceny plynu,“ dodáva portál.

Plné zásobníky

Aktuálne je v Európe podľa iMeteo.sk uskladnených viac ako 1 000 TWh, čo je viac ako 92 % z celkovej kapacity plynových zásobníkov v Európe.

Podobne sme na tom aj na Slovensku. „Aktuálna naplnenosť zásobníkov je viac ako 90 % a stále plníme. Viaceré štáty EÚ hlásia už plné zásobníky a nemajú čo s plynom robiť. Začali preto plyn spaľovať a čoraz viac využívať na výrobu elektrickej energie. Vďaka tomu sa prudko znižuje aj cena elektriny,“ pokračuje iMeteo.sk.

Teplo až do decembra?

Dobrou správou je, že najnovšie predpovede a klimatologické vyhliadky naznačujú, že nadpriemerne teplé počasie bude aj v nadchádzajúcich týždňoch.

Nadpriemerne teplé počasie môže podľa iMeteo.sk panovať minimálne do začiatku decembra.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM