Aktualizované ELA Zo Slovenska

Kollár a Matovič ponúkajú poukaz na 500 eur! Pre koho a kto sa musí dať do Vianoc očkovať?

Ponuka, ktorá sa neodmieta! Takto dnes ohlásili svoj návrh šéf strany Sme rodina Boris Kollár a minister financií Igor Matovič (OĽaNO). O čo ide?

Ilustračný obrázok k článku Kollár a Matovič ponúkajú poukaz na 500 eur! Pre koho a kto sa musí dať do Vianoc očkovať?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) navrhuje poskytnúť 500 miliónov eur dotknutým prevádzkam, ktoré najviac trpeli v prvej, druhej a trpia v tretej vlne pandémie nového koronavírusu.

Tri skupiny

Prevádzky sú zoradené v troch skupinách: HORECA, kultúra, služby. Vyhlásil to na tlačovom brífingu spoločne s predsedom Národnej rady (NR) SR Borisom Kollárom (Sme rodina).

Minister financií Igor Matovič poukazuje na to, že v nemocniciach končia najmä starší nezaočkovaní ľudia. Prichádza preto aj bez dohody v koalícii s návrhom. Chce dať pomocnú ruku ľuďom, ktorí stále váhajú, čím chce zachrániť tisíce životov dôchodcov.

Matovič tiež kritizoval opozičné protesty, ktoré boli namierené proti očkovaniu a opatreniam. „Tretiu vlnu bez extrémnej pomoci, malí podnikatelia nemajú šancu prežiť,” povedal na úvod.

500 eur

Ľuďom vo veku 60+ by mal štát dať poukaz na 500 eur, ak sa dajú do Vianoc zaočkovať treťou dávkou, alebo pôjdu na prvú dávku. Takýto poukaz budú môcť minúť u drobných podnikateľov, ktorí sú najviac zasiahnutí pandémiou. Ide napríklad o kaderníctva, galérie, reštaurácie, jedálne, penzióny a pod.

„Dnes najefektívnejšie riešenie je pokúsiť sa urobiť všetko preto, aby ľudia, ktorí sú nakazení covidom boli ešte včas pred Vianocami buď preočkovaní treťou dávkou, a tí, čo zatiaľ zaočkovaní neboli a z rôznych dôvodov váhajú, tak aby títo ešte boli zaočkovaní pred Vianocami prvou dávkou,“ uviedol Matovič.

Navrhované opatrenie by vyšlo štát na 500 miliónov eur, dostať by ich mohol približne milión ľudí v spomínanej vekovej kategórii. hlásil Matovič na tlačovej besede po boku šéfa parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) a zástupcov Jednoty dôchodcov.

Podľa Kollára 500-eurový poukaz pre dôchodcu bude prenosný. „Obchádzame tým povinné očkovanie.” Doplnil, že zatiaľ získali na túto podporu 73 poslancov.

Predseda parlamentu Kollár zároveň uviedol, že je podstatné motivovať dochôdcov. „Hnutie Sme rodina je proti povinnému očkovaniu," zdôraznil. Toto je podľa neho cesta, ako zvýšiť percento očkovaných.

Ak ani poukaz na 500 eur zraniteľné skupiny ľudí nepresvedčí a nemotivuje k očkovaniu, nebude to Matovič považovať za svoje zlyhanie. „Keď je preňho lepšia motivácia, že si bude robiť selfíčko z nemocnice z pľúcnej ventilácie, tak poručenobohu,“ komentoval líder OĽaNO.

Zachránia podnikateľov?

Minister financií chce týmto návrhom za pol miliardy eur pomôcť postihnutým sektorom. Matovič vraví, že v zavedení poukazov pre dôchodcov ho okrem Sme rodina podporuje aj Za ľudí Veroniky Remišovej. Zatiaľ je proti Sulíkova SaS.

Aktualizované 14:50 SaS vysvetľuje, že súhlasila len so 150-eurovou odmenou pre zaočkovaných seniorov, ďalšie navýšenie vetovala. „Mrzí nás, že Igor Matovič porušil dohodu z poslednej koaličnej rady,“ napísala strana Richarda Sulíka, podľa ktorej dohoda bola, že koalícia ešte bude rokovať.

Matovič chce, aby o tomto jeho návrhu v utorok rokovala vláda a následne v skrátenom legislatívnom konaní aj parlament.

„Prevádzky sú zoradené do troch skupín. Prvý sektor je tzv. HORECA, čo sú hotely, penzióny, reštaurácie, kaviarne. Druhý sektor: kultúra, divadlá, koncerty, galérie, festivaly či kiná. Tretí sektor predstavujú služby: kaderníctva, masáže, manikúry, pedikúry, akvaparky, wellness, posilňovne, rôzne športove aktivity a podobne,“ vysvetlil Matovič. Peniaze by sa k týmto prevádzkam mali dostať prostredníctvom spomínaných poukazov pre dôchodcov.

Foto: archív, TASR

Neprehliadnite aj:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM