Zo Slovenska

KOLAPS hrozí aj v športe: Mnohé prevádzky zatvárajú! Zacvičíme si pri vyšších cenách energií?

Šport dostáva tvrdé rany! Niektoré športové prevádzky už prerušili prevádzky. Čo bude ďalej?

Ilustračný obrázok k článku KOLAPS hrozí aj v športe: Mnohé prevádzky zatvárajú! Zacvičíme si pri vyšších cenách energií?
Zdroj: pixabay.com

Slovensku hrozí pre ceny energií kolaps športu, vláda by naň nemala pri príprave opatrení zabúdať. Prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel sa preto obrátil listom na predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO) so žiadosťou o pomoc prevádzkovateľom športovej infraštruktúry pri riešení problémov vysokých cien energií.

Šport sa dostáva do kritickej situácie

SOŠV poukázal, že nadchádzajúca zima nebude pre slovenský šport jednoduchá. Šport sa pre vysoké ceny energií dostáva do kritickej situácie, niektoré objekty športovej infraštruktúry sú už zatvorené, iným hrozí podobný scenár. SOŠV upozorňuje na možné problémy. V liste predsedovi vlády prezident SOŠV apeluje, aby sa pri plánovaní opatrení na zamedzenie energetickej krízy nezabúdalo na šport a aby štátna správa zahrnula prevádzkovateľov športovej infraštruktúry do pripravovaného systému podpory.

O čo požiadal Hegera?

Siekel premiéra požiadal, „aby sa v rámci opatrení na zabránenie energetickej krízy, pri príprave kompenzačných programov či pri zastropovaní cien energií myslelo aj na prevádzkovateľov športových zariadení z radov právnických osôb – na podnikateľov, občianske združenia, mestá a obce, a aby sa zohľadnila veľká spoločenská dôležitosť fungovania športových zariadení.“

Poukázal tiež na to, že v niektorých športových prevádzkach ich majitelia z dôvodu niekoľkonásobne zvýšených cien energií už prerušili prevádzku a uzatvorili ich.

Nie je reálne, aby zvyšovali ceny

„Premietnutie zvýšených cien energií v plnej miere do ceny nájmov a vstupov pre športové subjekty, občanov i rodiny s deťmi nie je v našich ekonomických podmienkach reálne. Už v predošlých viac ako dvoch rokoch športové aktivity i prevádzku športových zariadení výrazne negatívne poznačili protipandemické opatrenia, ktoré patrili medzi najprísnejšie v Európe. Avizované zvýšenia cien energií môžu mať veľmi negatívny až likvidačný dosah na súťažné aj mimosúťažné športové aktivity,“ upozornil Siekel.

Hrozí kolaps

Štát by nemal podľa SOŠV podceniť hroziacu situáciu a mal by začať konať, SOŠV poukazuje aj na zamestnanosť. Zatvorenie športových objektov ovplyvní aj zamestnanosť stoviek ľudí. „V súčasnosti, po veľmi ťažkých takmer troch rokoch, hrozí opätovne zatváranie športovej infraštruktúry a kolaps športu na Slovensku. To by malo citeľné a veľmi dramatické následky na zdravie, výchovu, socializáciu a spoločenský vývoj detí aj dospelých,“ píše sa v liste.

Siekel pripomína, že športové zariadenia, napriek tomu, že slúžia verejno-prospešným účelom, nie sú oslobodené od platenia daní z nehnuteľností ani ich nemajú zo zákona znížené.

„Predstavuje to pre ich vlastníkov a prevádzkovateľov vysokú záťaž. Je pochopiteľné, že športovisko nedokáže vyprodukovať zisk ako napríklad výrobná prevádzka alebo prenájom kancelárií, ale podmienky na podnikanie sú takmer rovnaké,“ dodal na záver Siekel.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM