Magazín

Kedy si dopriať večeru? Záleží od toho, KEDY pracujete alebo či beriete LIEKY

Nie je dôležité len to, čo máte na tanieri. Nemenej dôležitý je čas podávania. Vieme, kedy je najlepší časový rámec na posledné sústo.

Ilustračný obrázok k článku Kedy si dopriať večeru? Záleží od toho, KEDY pracujete alebo či beriete LIEKY
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com

Hovorí sa, že raňajky sú základom dňa. No nemenej dôležité je posledné sústo pred spánkom. Kedy si ho dopriať? Túto otázku sa snažilo rozlusknúť hneď niekoľko odborníkov. Ukazuje sa, že odpoveď nie je taká jednoznačná, ako by sa mohlo zdať. Informuje o tom Vogue.

Tak kedy?

Podľa odborníčky Artah Rhian Stephenson je najlepší časový rámec medzi 17:00 až 19:00 hodinou: „Naše telo má odlišné funkcie počas dňa a noci. V priebehu dňa je v strehu, či už ide o trávenie, riešenie problémov, fyzickú aktivitu alebo schopnosť reagovať na stres, na to všetko je pripravené. Keď spíme, zmeny srdcovej frekvencie, krvného tlaku, kortizolu a rôznych iných hormónov poskytujú čas na rozsiahle fyzické a emocionálne zotavenie. Zároveň sa vaše svaly, orgány a bunky opravia, imunitný systém sa posilní a kognitívna funkcia sa obnoví.“

Práca v noci a stravovanie

Ak však pracujete v noci, večeru si môžete bez výčitiek posunúť aj o niekoľko hodín neskôr. „Keď ste napríklad pracovníkom zmeny, potom je vaše načasovanie iné. Vo všeobecnosti odporúčam jesť do dvoch hodín po prebudení a potom sa stravovať každé tri až štyri hodiny,“ vysvetlila dietologička Vanessa Rissetto. Skúsená odborníčka na stravovanie zároveň upozorňuje na to, že posledné jedlo by ste si mali dopriať maximálne tri hodiny pred spaním. Vyhnete sa refluxu, pálenia záhy.

Tak či onak, viacerí odborníci sa zhodujú na pravidelnosti. Posledné jedlo nevynechávajte. „Dôležitejšie je stravovanie v pravidelných časoch počas dňa. Mali by ste byť postupne hladní a postupne sýti v opakujúcom sa vzore každé tri až štyri hodiny,“ myslí si Perri Halperin, odborníčka na klinickú výživu.

Ak ste chorí a beriete lieky

Inak by sa mali stravovať tí, ktorí majú nábeh na choroby alebo nimi už trpia. Skoršia večera môže dobre padnúť tým, čo trpia cukrovkou (konzumácia jedla tri až štyri hodiny pred spaním), bojujú s chronickým zápalom záhy či refluxom.

Ak ste odkázaní na väčšie množstvo liekov, skúste sa stravovať každé tri až štyri hodiny s dvoj až trojhodinovým oknom pred spaním: „Dôležitejšie ako načasovanie, je robiť správne rozhodnutia – zdravá večera je spojená s mnohými výhodami vrátane stabilnej hladiny cukru v krvi, udržiavania hmotnosti a lepšieho spánku.“

Špecialisti sa zhodujú v jednom – počúvajte svoje telo a to, čo vám hovorí. „Ak si doprajete plnohodnotné jedlá a maškrty skôr počas dňa, vaše telo vám zvyčajne veľmi efektívne povie, kedy je čas na večeru,“ dodala na záver dietologička McKenzie Caldwell.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM