Zo Slovenska

KDE všade sa tento rok môžete okúpať? Do ZOZNAMU pribudli tri nové lokality

Medzi vody určené na kúpanie pribudli od tohto roka tri nové lokality. Pozrite si kompletný zoznam.

Ilustračný obrázok k článku KDE všade sa tento rok môžete okúpať? Do ZOZNAMU pribudli tri nové lokality
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Medzi vody určené na kúpanie pribudli tri nové lokality. Do zoznamu od tohto roka zaradili aj Palcmanskú Mašu, Klinger a Belianske jazero. TASR o tom informovali z odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Prírodné vodné plochy

„Vody určené na kúpanie sú počas letnej kúpacej sezóny najviac využívané prírodné (nie umelé) vodné plochy na rekreačné kúpanie. Dlhodobo majú vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie, nebol pre ne trvalo vydaný zákaz kúpania sa alebo trvalé odporúčanie nekúpať sa, sú súčasťou chránených území SR. Na Slovensku v zmysle vodného zákona máme vyhlásených celkovo 35 takýchto lokalít,“ priblížil odbor.

Aký je rozdiel?

Upozornil na to, že vyhovujúcu kvalitu vody môžu mať aj iné lokality.

„Rozdiel medzi vodami určenými na kúpanie a ďalšími prírodnými vodnými plochami je, že vody určené na kúpanie hodnotia odborníci nielen na základe národných, ale aj európskych požiadaviek. O výsledkoch hodnotenia následne SR každoročne informuje Európsku komisiu,“ vysvetlil s tým, že vody určené na kúpanie vyhlasuje všeobecne záväznou vyhláškou príslušný orgán štátnej vodnej správy.

Zoznam 35 lokalít určených na kúpanie v tomto roku nájdete na ďalšej strane!

Ďalšie lákavé články

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM