Aktualizované Zo zahraničia

KATASTROFA v Turecku a Sýrii: Vyše 4300 mŕtvych, v mraze hľadali pod troskami ľudí

Záchranári v Turecku a Sýrii počas mrazivej noci na utorok vlastnými rukami prehrabávali trosky tisícov domov a hľadali ľudí, ktorí prežili pondelkové ničivé zemetrasenie a následnú sériu dotrasov.

Ilustračný obrázok k článku KATASTROFA v Turecku a Sýrii: Vyše 4300 mŕtvych, v mraze hľadali pod troskami ľudí
Zdroj: TASR/AP

Aktualizované 12:45 Počet obetí pondelkového silného zemetrasenia v okolí turecko-sýrskych hraníc presiahol v utorok už 5000. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Turecký viceprezident Fuat Oktay uviedol, že celkový počet obetí v Turecku vzrástol na 3419 mŕtvych a 20.534 ranených. Na sýrskej strane hraníc je zatiaľ potvrdených 1602 úmrtí. Celkový počet obetí na životoch sa tak vyšplhal na 5021.

Turecké a sýrske záchranné tímy hlásili, že vyše 5600 budov v niekoľkých mestách je zrovnaných so zemou, vrátane mnohoposchodových bytových domov, ktoré boli plné spiacich obyvateľov, keď udrelo prvé zemetrasenie.

Apokalypsa

V meste Kahramanmaraš na juhovýchode Turecka sa svedkovia snažili „vstrebať“ rozsah tejto katastrofy. „Mysleli sme si, že je to apokalypsa. Niečo také sme zažili prvýkrát,“ povedala 23-ročná reportérka Melisa Salmanová.

Turecká záchranná agentúra AFAD v utorok uviedla, že len v Turecku je teraz 2921 mŕtvych, takže celkovo je počet obetí na životoch v oboch krajinách 4365.

Vládnu obavy, že počet obetí ešte neúprosne stúpne, pričom predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) odhadujú, že mŕtvych môže byť až do 20-tisíc.

Pád budov

V tureckom meste Gaziantep, ktoré je domovom nespočetného množstva utečencov pred občianskou vojnou v Sýrii, záchranári prehľadávali trosky, ale s krikom sa rozbehli preč, pretože blízka budova sa zrazu bez varovania zrútila.

Prvé zemetrasenie v pondelok o 04.17 h miestneho času (02.17 h SEČ) bolo také silné, že ho cítili až v Grónsku. Pomoc sľúbili poslať desiatky krajín od Ukrajiny a Izraela až po Palestínsku samosprávu a Nový Zéland.

Zemetrasenie v Turecku
11
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM