red . Magazín

Kataríny OSLAVUJÚ: Aké sú tieto ženy a čo o nich prezrádza charakteristika mena?

Kataríny sú životaschopné, ich zdravie sa však vyznačuje nestálosťou, priveľmi ich ovplyvňujú stavy nálady.

Ilustračný obrázok k článku Kataríny OSLAVUJÚ: Aké sú tieto ženy a čo o nich prezrádza charakteristika mena?
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Krstné meno Katarína je gréckeho pôvodu a znamená „čistá“, „mravná“. Na Slovensku patrí toto meno medzi zaužívané. Jeho nositeľky oslovujeme Katka, Katarínka, Katuška. Meniny oslavujú 25. novembra.

Nedajú sa ľahko ovplyvniť

V ženách s menom Katarína prevláda obratnosť, inteligencia, emócie a súcit. Kataríny či Katky sa nedajú ľahko ovplyvniť. Sú introvertky so vzťahovačnými sklonmi. Majú pevnú vôľu, no nie všetky úlohy dotiahnu. Neraz si nestihnú veci dôkladne premyslieť. Veľmi ľahko sa prispôsobujú a neúspechy znášajú pokojne.

Ak sa Kataríny rozhodujú o budúcom povolaní, zvažujú profesiu novinárky, obchodníčky alebo političky. Sú životaschopné, ich zdravie sa však vyznačuje nestálosťou, priveľmi ich ovplyvňujú stavy nálady. Kataríny potrebujú najmä uvoľnenie, odpočinok a veľa spánku.

Ovplyvňuje ich planéta Slnko. Ich šťastné farby sú zlatá, hnedá a žltá. Ochranné rastliny ľubovník a mak, ochranné kamene jantár a olivín.

Pranostiky

Príchodom Kataríny prichádza zimné obdobie. Na Katarínu sa vzťahujú aj viaceré pranostiky.

„Katarína na ľade, Vianoce na blate.“

„Katarína má šumné meno, lenže chladné veno.“

„Aký je deň Kataríny, taký je január, aký je deň po Kataríne, taký má byť február.“

Zvyky na Katarínu

Na Katarínu bývali tancovačky a zábavy, v tento deň boli zakázané ženské práce, nesmelo sa priasť ani šiť. Niektoré zvyky sa dokonca zachovali dodnes, napríklad katarínske zábavy.

Jedným zo zvykol, ktorý na Katarínu dedinčania dodržiavali, bolo chodenie chlapcov vinšovníkov po domoch „s oceľou“: „Priniesol som oceli, žeby sa vám misky nebili.“ Malo sa tak predísť škodám, ktoré mohli spôsobiť ženy, keby do domu v tento deň vkročili prvé. Chlapcov vinšovníkov odmeňovali ľudia grošom, koláčikom alebo jabĺčkom.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM