Zo zahraničia

Zelenskyj, utekaj, kým na teba niečo NELETÍ! Kadyrov sa TEŠÍ z raketových útokov Rusov

Podpredseda bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev avizuje ďalšie reakcie Ruska na vojenské operácie ukrajinskej armády.

Ilustračný obrázok k článku Zelenskyj, utekaj, kým na teba niečo NELETÍ! Kadyrov sa TEŠÍ z raketových útokov Rusov
13
Galéria
Zdroj: Twitter , TASR/AP

Podľa agentúry AFP to bývalý ruský prezident uviedol v pondelok vo svojom statuse na platforme Telegram. „Prvá epizóda odohraná. Budú ďalšie,“ napísal Medvedev, ktorý sa od vypuknutia vojny na Ukrajine profiluje ako jeden z najzúrivejších nepriateľov Ukrajiny a Západu.

Demontáž politického režimu

Vyjadril presvedčenie, že súčasný ukrajinský režim bude pre Rusko predstavovať „trvalú, priamu a jasnú hrozbu“.

Vyslovil aj názor, že Rusko by si preto – okrem ochrany svojich občanov a hraníc – malo staviť ako svoj budúci cieľ „úplnú demontáž politického režimu Ukrajiny“.

Situáciu komentoval aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý prisľúbil pokračovať v nich, ak Ukrajina neprestane s útokmi na ruskú infraštruktúru.

Ruský útok presne navádzanými zbraňami bol podľa Putina reakciou na „teroristické útoky Ukrajiny“. Špecifikoval, že ukrajinská tajná služba SBU podnikla „tri teroristické útoky“ proti Kurskej atómovej elektrárni a pokúsila sa o sabotáž na plynovode Turecký prúd".

Ukrajina bola v pondelok ráno vystavená mohutnému raketovému útoku, počas ktorého ruská armáda vypálila na ukrajinské územie celkovo 75 rakiet, oznámil na svojom kanáli na platforme Telegram hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj.

Dodal, že ukrajinskou armádou bolo zneškodnených 41 z týchto rakiet. Spresnil, že okrem raketových úderov útočí ruská armáda aj lietadlami a používa drony. Zalužnyj vyzval obyvateľov Ukrajiny, aby zostali v krytoch.

Neskrývajú nadšenie

Viacerí ruskí predstavitelia, ktorí nedávno Kremeľ vyzývali na aktívnejší prístup vo vojne proti Ukrajine, vyjadrili v pondelok spokojnosť s masívnymi raketovými útokmi, čo sa v pondelok ráno uskutočnili po celej krajine. Informovala o tom rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov vo svojom statuse na platforme Telegram napísal, že „teraz je so špeciálnou vojenskou operáciou“, ako Rusko označuje svojou armádou rozpútanú vojnu na Ukrajine, „spokojný na 100 percent“.

Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému Kadyrov odkázal: „Varovali sme ťa, Zelenskyj, že Rusko ešte ani poriadne nezačalo, tak sa prestaň sťažovať… ale radšej, kým (na teba) niečo neletí, utekaj“. Odporučil mu tiež nespoliehať sa na pomoc Západu.

„Dobrá správa“

Predstaviteľ prokremeľských úradov na Kryme Sergej Axionov označil útoky na ukrajinské mestá za „dobrú správu“. Podobne ako Kadyrov, ocenil aj on zmenu prístupov k vedeniu špeciálnej vojenskej operácie.

Pripomenul, že od jej prvého dňa nabádal, aby sa „takéto akcie na zničenie infraštruktúry nepriateľa robili každý deň“. Dodal, že tak „by sme všetko dokončili v máji a kyjevský režim by bol porazený“.

Vo svojom statuse Axionov vyjadril nádej, že teraz sa tempo tzv. špeciálnej vojenskej operácie nespomalí.

V podobnom duchu sa medzičasom vyjadrili aj viaceré ruské propagandistické weby. Dnešok označili za „deň, na ktorý sme čakali“, a deň, keď Rusko začalo na Ukrajine „útočiť na centrá, kde sa prijímajú rozhodnutia“.

Na weboch sa tiež píše, že masívne útoky na Ukrajinu sú v súlade s medzinárodnou praxou, keď „po teroristickom útoku vždy nasleduje odvetný úder proti brlohu teroristov“.

Začíname

„Tak, milí Ukrajinci, zvážte, koľko vás môže stáť neškodná poštová známka s Krymským mostom, ktorý je – mimochodom – stále v prevádzke,“ napísal napríklad prokremeľský web Readovka.

Zástupca šéfa proruských úradov Chersonskej oblasti Kirill Stremousov vo svojom statuse upozornil: „Nevraciame úder. Začíname sa rozprávať ako dospelí s tými, ktorí nás nepočúvali“.

Útok na ukrajinské mestá
13
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM