TOS Lifestyle

Je zanedbanie hrobu svojho blízkeho HRIECH? Takýto je pohľad katolíckej cirkvi

Väčšina Slovákov sa o hroby svojich blízkych zosnulých poctivo stará, nájdu sa však aj takí, čo to neriešia. Aký má k tomu postoj katolícka cirkev?

Ilustračný obrázok k článku Je zanedbanie hrobu svojho blízkeho HRIECH? Takýto je pohľad katolíckej cirkvi
Zdroj: TASR/Martin Palkovič

November sa nezadržateľne blíži. Začiatkom nového mesiaca vyrazia na cintoríny davy a aktuálne ľudia vo veľkom čistia a zdobia hroby svojich blízkych zosnulých.

Azda na každom cintoríne sa však nájdu aj počas Dušičiek neupravené a znečistené hroby, niektoré dokonca zarastajú burinou. Nie každý sa z objektívnych príčin môže o hroby svojich blízkych postarať.

Nájdu sa však takí, ktorí by mohli, no neprikladajú tomu význam alebo sa im jednoducho nechce. Ako to vníma katolícka cirkev? Je zanedbanie hrobu hriech, ktorý treba pri spovedi spomenúť?

Cti svojho otca i svoju matku

Oslovený katechéta v rozhovore pre poľský portál Interia.pl uviedol, že zanedbanie hrobu môže byť hriechom, z ktorého by sa mal veriaci človek vyspovedať.

„Ak sú naši rodičia mŕtvi, mali by sme sa postarať o ich hrob. Štvrté prikázanie hovorí, aby sme si ctili a rešpektovali svojho otca a matku. Táto povinnosť neprestáva platiť ani po ich smrti, najmä preto, že ako kresťania veríme, že ich duše žijú večný život,“ vysvetlil.

Čo hroby širšej rodiny?

Nielen o hroby rodičov by sa mali podľa katechétu veriaci starať, ale aj o hroby členov širšej rodiny. Aj v tomto prípade podľa neho platí, že pokiaľ ide o zanedbávanie hrobov z lenivosti, tak je to hriech.

Pochopiteľne sa to netýka tých, ktorí by sa o hroby aj postarali, ale z objektívnych príčin ako sú zdravotné prekážky, to jednoducho sami urobiť nemôžu.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM