Zuzana Vajayová Rôzne

Je trstinový cukor a med vhodný pri diéte?

,Pridala som aj cukor, ale trstinový!“, možno ste počuli už niečo podobné aj vy v zmysle, že trstinový cukor je predsa zdravý. Prospieva skutočne trstinový cukor zdraviu tak ako si myslíme a je sladenie medom vhodné pri diéte?

,,V prvom rade, je potrebné uvedomiť si, že pre zdravú výživu organizmu nie je potrebné jedlá ani nápoje prisládzať. Cukrov je dosť aj v potravinách, ktoré bežne denne konzumujeme a na prvý pohľad sladko ani nepôsobia. Sú to polysacharidy obsiahnuté v chlebe, cestovinách, ryži, zemiakoch, mrkve či inej zelenine. V porovnaní s medom a trstinovým cukrom obsahujú tieto potraviny i oveľa viac nutrične významných a ochranných látok,“ upozorňuje Katarína Skybová z Inštitútu kompliment®.

Ak sladíme, prestavujeme si prah citlivosti na sladké na vyššiu úroveň. Môže sa teda stať, že sladkú chuť zeleniny či ovocia nevnímame a naša chuť na sladké si vyžaduje poriadnu dávku sacharidov. Pri strate citlivosti na sladké sa nám ho dokonca žiada podstatne viac ako je prirodzené. ,,Je všeobecne známe, že príjem cukru vo veľkom množstve zdraviu neprospieva, nech pochádza z akéhokoľvek zdroja. Je príčinou rôznych civilizačných ochorení, ktoré vznikajú z nadbytku, ako je napríklad obezita, cukrovka, srdcovocievne ochorenia a iné,“ dodáva Katarína Skybová.

Je pravda, že med aj trstinový cukor sa považujú za nutrične hodnotnejšie ako cukor z cukrovej repy. To znamená, že oba tieto varianty sladidla obsahujú nie len sacharidovú zložku, ale aj niečo navyše. Med je okrem sladkej chuti aj zdrojom vitamínov, minerálnych látok, aminokyselín, fytochemikálií, enzýmov a organických kyselín. Obsahuje jednoduché cukry, glukózu a fruktózu, ktoré sú sladšie ako v cukre obsiahnutá sacharóza a na dosiahnutie rovnakej sladkosti je preto potrebné menej medu ako cukru.

To znamená, že pri sladení medom je možné istú časť energie ušetriť. Zároveň obsah energie v mede je o cca 400 kJ nižší ako obsah energie v cukre. ,,Med je síce o čosi menej energetický, no pozor na jeho množstvo, najmä počas jarného formovania postavy je ideálne vylúčiť sladenie úplne a nespoliehať sa na ,,zdravé“ sladenie medom. To isté platí pri sladení trstinovým cukrom,“ upozorňuje Katarína Skybová. Ten je vďaka obsahu melasy zdrojom i malého množstva minerálnych látok. Okrem sacharózy obsahuje aj glukózu a fruktózu a v tele je lepšie využiteľný.

,,Ale pozor! Energetická hodnota bieleho a trstinového cukru je porovnateľná!“ ,,Podstatné je, aby sme sa naučili rozoznávať prirodzené sladké chute potravín a naučili sa jedlo neprisládzať. A ak už je nutné použiť pri príprave jedál cukor, jeho alternatívy – med i trstinový cukor, sú síce nutrične bohatšie ako biely cukor, ale netreba rátať s ich diétnymi vlastnosťami. Tie totiž určite nemajú,“ zdôrazňujú špecialisti na výživu.

Vedeli ste že:

  • Odporúčané množstvo cukru na obyvateľa na rok je 22 kilogramov. Na Slovensku je celková spotreba cukru približne dvakrát vyššia (42 kg/obyvateľa/rok).
  • Sladiť medom by nemali alergici, pretože obsahuje aj čiastočky peľu a lekári ho neodporúčajú podávať ani deťom mladším ako 3 rok.
  • Enzýmy obsahuje iba med, ktorý nebol tepelne upravený (enzýmy ničí aj horúci čaj, mlieko, káva…).
  • Jednoduché cukry sú v tele dobre využiteľné, ich množstvo by ale nemalo byť vyššie ako 10 percent z celkového denné príjmu sacharidov.

Autor: Diva.sk v spolupráci s Kompliment.sk Zdroj: Diva.sk Link: http://diva.aktuality.sk/…y-pri-diete/

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM