han Zo Slovenska

Je pandémia definitívne na ÚSTUPE? Lengvarský to vidí dobre, ale čo NAJBLIŽSIE mesiace?

Celý svet a aj Slovensko dlhé mesiace sužovala pandémia koronavírusu. Pred pár dňami sme pocítili veľké uvoľnenie opatrení. Aká je situácia teraz?

Ilustračný obrázok k článku Je pandémia definitívne na ÚSTUPE? Lengvarský to vidí dobre, ale čo NAJBLIŽSIE mesiace?
Zdroj: TASR/František Iván

Epidemiologická situácia na Slovensku sa naďalej zlepšuje. Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) v najbližších mesiacoch neočakáva jej zhoršenie, naopak, očakáva pozitívnu predikciu. Informoval o tom v stredu po rokovaní vlády.

Slová ministra

Priblížil, že naďalej klesá počet nových prípadov ochorenia COVID-19, počet hospitalizácií, ako aj denných príjmov do nemocníc. Menej je tiež pacientov vyžadujúcich umelú pľúcnu ventiláciu a klesá aj počet výjazdov sanitiek.

„Pozitivita testovaných naďalej klesá, v tejto chvíli je to okolo 24 percent, čo je v podstate pokles na polovicu z 50, ktoré sme mali pred niekoľkými týždňami. Takisto má klesajúci trend aj pozitivita antigénových testov,“ priblížil minister.

Dodal, že tak ako bolo predpokladané, takmer 100 percent sekvenovaných vzoriek tvorí subvariant omikron BA.2.

Do nemocníc je aktuálne prijímaných priemerne 75 pacientov denne, počet hospitalizácií klesol podľa jeho slov k dnešnému dňu na 901. „Väčšina pacientov, ktorí sú prijatí do nemocníc s ochorením COVID-19, tak je u nich iba sekundárnou diagnózou,“ doplnil Lengvarský. Klesá aj týždenná incidencia pozitívnych prípadov. Klesajúci trend možno pozorovať aj v súvislosti s vakcináciou.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM