Správy

Internetom sa šíri správa o zvýšenej hodnote radiácie na Slovensku: Je to však HOAX!

Cieľom šírenia hoaxu o zvýšenej úrovni radiácie je podľa polície vystrašenie Ukrajincov a susediacich krajín.

Ilustračný obrázok k článku Internetom sa šíri správa o zvýšenej hodnote radiácie na Slovensku: Je to však HOAX!
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Hodnoty radiácie na Slovensku a v Poľsku sú v norme. Odbor radiačnej ochrany Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR o tom informoval na svojom webe.

MIMORIADNE: NA SLOVENSKU PREBIEHA INFORMAČNÁ OPERÁCIA RUSKEJ FEDERÁCIE, ASISTUJTE JEJ AJ 🇷🇺 AMBASÁDA, NA DIANIE REAGUJE...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Thursday, May 18, 2023

Reagoval tým na kolujúce dezinformácie o zvýšenej radiácii v súvislosti s udalosťami v oblasti ukrajinského mesta Chmeľnyckyj. Polícia hovorí o informačnej operácii Ruskej federácie.

Žiadne odchýlky

„Radiačná situácia na území SR je aktuálne štandardná. Neboli zaznamenané žiadne odchýlky od bežne meraných hodnôt dávkových príkonov žiarenia gama. Na akékoľvek zmeny a prítomnosť umelých rádionuklidov v ovzduší sme pripravení promptne reagovať,“ uviedli z odboru radiačnej ochrany ÚVZ SR.

Cieľom šírenia hoaxu o zvýšenej úrovni radiácie je podľa polície vystrašenie Ukrajincov a susediacich krajín. Tiež spôsobenie chaosu a paniky i zníženie podpory Ukrajiny zo strany spojencov.

Riaditeľ úseku meteorologickej služby Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Branislav Chvíla zdôraznil, že ani na ukrajinských staniciach neboli zaznamenané významne zvýšené hodnoty radiácie. „Hodnoty v oblasti sú normálne,“ podotkol.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM