Správy Zo Slovenska

Intenzívne búrky na Slovensku naberú na SILE: Môžu zaplaviť niektoré obce

V utorok na našom území odštartovali búrky, no bol to len slabý odvar toho, čo nás čaká dnes. Búrky budú početnejšie a zároveň aj nebezpečnejšie.

Ilustračný obrázok k článku Intenzívne búrky na Slovensku naberú na SILE: Môžu zaplaviť niektoré obce
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Od včerajšieho dňa sa počasie v celej našej oblasti zásadne zmenilo. Začala ho ovplyvňovať brázda nízkeho tlaku vzduchu, ktorá do našej oblasti pumpuje teplejší, no veľmi vlhký vzduch. Nebezpečenstvom aktuálnej búrkovej situácie je fakt, že búrky nemajú žiadnu dynamiku, informuje iMeteo.sk.

Zaplavené obce

Na pomerne malom území sa totiž môže búrka udržať aj niekoľko desiatok minút a chrliť môže extrémne množstvo zrážky. „O nebezpečnosti takejto situácie sa počas včerajšieho dňa presvedčili obyvatelia niektorých obcí na západe Slovenska. Napríklad v obciach v okresoch Galanta a Dunajská Streda spadlo počas včerajšieho dňa niekoľko desiatok milimetrov zrážok,“ dodáva iMeteo.

Najhoršie dopadla obec Hrubá Borša, kde zrážkomery zaznamenali od 50 až do 85 mm zrážok, čo sú veľmi extrémne hodnoty. Obec z dôvodu prívalových dažďov vyhlásila krízovú situáciu.

Ako informovala obec, tak dažde spôsobili prepad ciest v rôznych úsekoch a dážď spôsobil zaplavenie niekoľkých ulíc, ktoré sú neprejazdné. Podobné nebezpečenstvo hrozí aj dnes.

Pozor najmä popoludní

Búrky sa môžu vyskytovať už v priebehu ranných hodín, no najväčšie nebezpečenstvo nás čaká od dnešného poludnia. Zatiaľ čo včera bolo jasné, že najohrozenejšou oblasťou na našom území je západné Slovensko, tak dnes to už platiť nebude.

Na celom Slovensku platia v stredu od 9.00 h do polnoci výstrahy prvého stupňa pred búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Vo všetkých krajoch je zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za polhodinu, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

„Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ upozorňujú meteorológovia. Intenzívny dážď môže zároveň vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov.

Silné búrky, sprevádzané prívalovými dažďami hrozia na celom našom území.

V rovinatejších oblastiach hrozí zaplavenie ciest a pivníc, no ak sa búrka vyskytne v kopcovitej oblasti, tak hrozí prudký vzostup miestnych potokov a obcami sa môže prehnať aj prívalová povodeň so zrážkami zo širšej oblasti lesa v okolí.

Prečítajte si aj:

Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM