Lenka Káčerová Rôzne

Idem si kúpiť korčule!

Leto predo dvermi, zväčša krásne počasie a vy sa možno práve rozhodujete, že chcete robiť niečo pre seba a svoje telo. Zvažujete korčule? Chcete poradiť, aké si vybrať, ale v obchode vám dokážu iba povedať, ktoré koľko stoja? Prečo korčuľovať a aké k

Pred kúpou našich vysnívaných korčúľ si najprv musíme uvedomiť niekoľko základných vecí – akému korčuľovaniu sa chceme venovať, ako často chceme korčuľovať a aké podmienky máme vo svojom okolí – park, asfaltovú alebo betónovú cestu, mestské chodníky a podobne. Dôležité je tiež vedieť, aké si vybrať kolieska. Tie sa najčastejšie vyrábajú z polyuretánu. Rozlišujeme ich veľkosť, s priemerom 68–72 mm pre umelecké štýly, 72–80 mm na rekreačné a kolieska s priemerom 80–110 mm na športové a pretekárske inline korčuľovanie.

Podstatná je tiež ich tvrdosť, pričom veľmi mäkké sa označujú ako 74A-78A, stredne tvrdé ako 78A-85A a tvrdé kolieska ako 85A-97A.

Vo všeobecnosti rozdeľujeme korčule do dvoch kategórií: agresívne a rýchlostné alebo fitnes korčule. Ak sa chystáte na korčuliach „stvárať” rôzne kúsky a triky, jednoznačne zvoľte agresívne korčule. Topánky u nich sú vyrobené z tvrdých materiálov pre bezpečnosť nohy, odolnosť a dobrú stabilitu jazdy. Spolu s nožmi sú ešte zvyčajne spevnené a doplnené materiálmi, ktoré umožňujú prevádzať všetky náročné triky. Kolieska majú menšie priemery – 43 – 56 mm a vysokú tvrdosť. Dá sa na nich dobre zrýchliť, ale nedosahujú vyššie rýchlosti.

Ak sa ale práve necítite ako freestylisti, potom siahnite po rekreačných korčuliach(obr­.č.6). Najvýhodnejšie sú pre ľudí korčuľujúcich raz do týždňa. Kolieska majú v priemere 70 – 76 mm s tvrdosťou 76A do 80A. Ďalšie nemenej podstatné časti korčúľ sú ložiská, lebo vďaka nim dosahujeme rýchlosť. V tomto type sú použité ABEC 1 a ABEC 3, teda kategoricky najslabšie ložiská.

Fitnes korčule(obr.č.3–5) odporúčame zasa pre náročnejších korčuliarov s pravidelným korčuľovaním. Kolieska majú priemer 76 – 80 mm s tvrdosťou 78A do 82A. Ložiská ABEC 3, ABEC 5, v drahších modeloch aj ABEC 7.

Napokon niečo pre tých, ktorí obľubujú vietor vo vlasoch – speed/race korčule(obr.č­.1,2). Tie sú určené na tréning a na pretekanie pre výkonnostných korčuliarov a pretekárov. Korčule sú vyrobené z ľahkých a kvalitných materiálov na dosiahnutie čo možno najnižšej hmotnosti. Majú niekedy až päť koliesok s priemermi 78 – 82 mm s tvrdosťou 80 – 85A. Obsahujú ložiská ABEC 5 a ABEC 7 vyrobené z veľmi kvalitných ocelí, prípadne z materiálov z uhlíkových vlákien. ** Ak si už nejaké korčule zakúpite, nezabudnite sa o ne starať. Kolieska je dobré po čase vymeniť. **

Najpoužívanejším systémom je výmena prvého kolieska s tretím a druhého so štvrtým na oboch korčuliach. Druhá možnosť je vymeniť kolieska tou istou stranou na druhú korčuľu tak, aby vychodená strana korčúľ ostala na vonkajšej strane korčule.

A prečo sa vlastne pustiť do korčuľovania? Dôvodov je hneď niekoľko: Šetríte kĺby, posilňujete nohy, zlepšujete si svoju kondíciu a krvný obeh, skoordinujete sa a navyše si užijete radosť z rýchlosti a uvidíte kus sveta.

Na záver ešte vlastná skúsenosť: Vlastním fitnes korčule, kolieska 80 mm, 78 A, ložiská ABEC 7, zmestil som sa do 60 eur a „slúžia” už viac ako 3 roky. Môžem povedať, že sa na nich dá robiť čokoľvek, hlavne zažiť úžasnú rýchlosť. Tomu hovorím „za málo peňazí veľa muziky.”

autor článku: Jozef Rybár, redaktor časopisu študentov UKF Občas Nečas

idem si kupit korcule
6
Galéria
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM